Gyermekek és családok

2024.05.28. 17:25

Olyan emléket állítottak Demjénben, amilyet eddig sehol máshol

Először tartották meg a Családok és gyermekek napját Demjénben. Felavattak egy fát is, mely az országban egyedülálló: rajta áll szinte minden helyi család neve.

Szabadi Martina Laura

– Az Élhetőbb Községünkért Egyesület megalakulása, és a mikulásnapunk sikere után jött az ötlet, hogy kellene még hasonló rendezvényeket tartani. Egy közművelődési szakember hívta fel a figyelmet arra, hogy több településen is látott már jó példákat az újszülöttek köszöntésére, ilyen például az újszülöttek fája – mesélte Kiss Gyula, a demjéni egyesület tagja a május 19-i, részben gyermeknapi rendezvényük előzményeiről.

Kettes fogatok álltak helyt az akadálypályán
Forrás: Beküldött fotó

– Tovább gondolva arra jutottunk, hogy nem csak a most született gyerekeket, de az összes családot fel lehetne tüntetni egy helyen, amely emlék marad az utókornak – erősítve ezzel az összetartozás érzését Demjénben. A gyermeknap közeli heteket céloztuk meg a családok és gyermekek fájának felavatására, összekötve egy tematikus rendezvénnyel: ez lett a Családok és gyermekek napja. Rengeteg helyi és környékbeli ember segítségével, felajánlásaival valósult meg ez a rendezvény. Egy erdélyi mester munkája a fa, amire szinte minden helyi család felkerült. A jövőben folytatni szeretnénk a hagyományt, ha új gyermek születik, vagy beköltözik egy család, akkor újabb levélke kerül fel a fára melyet Árvai Zoltán plébános áldott meg, végleges helye a templom kertben lesz, Isten oltalma alatt. Demjén az első olyan település, melynek olyan emlékhelye van, melyen az összes család fel van tüntetve, akik hozzájárultak – részletezte Kiss Gyula, a rendezvény főszervezője.

Elmondta, hogy a Tabán Völgye Vadásztársaság ebédje mellett helyi vállalkozók és magánszemélyek, civil szervezetek, a szülői munkaközösség is hozzájárultak anyagilag, valamint munkájával a naphoz, melyen a gyerekek kedvence, a lovasbemutató mellett számos műsorral sikerült gazdagítani a programot. Kiemelte, hogy környező településeken élő barátai is hozzájárultak a szervezéshez tevőlegesen és anyagilag is: mindez hozzájárult, hogy teljesen ingyenes volt a rendezvény.

– Rácz József úr, a helyi gombaüzem tulajdonosa biztosította a helyszínt, önkéntes segítők vettek részt a sátrak felállításában és később a bontásban, a hely rendezésében is. Sajnos nem élénk Demjénben a közösségi élet, de ez a nap hatalmas meglepetés volt. A boldog arcok, az összefogás és a jó hangulat megmutatta, van igény az ilyesmire, ezt visszajelzéseikben is megerősítették a résztvevők. Sikerült úgy összeválogatnia programot, hogy mindenki megtalálta a neki való szórakozást kortól függetlenül. Szeretnénk, ha a Családok és gyermekek napja demjéni hagyománnyá válna a jövőben. Minden segítő és minden résztvevő egy névre szóló köszönetnyilvánítást fog kapni – mondta Kiss Gyula.

A fát Kiss Gyula és Menyhárt László polgármesterjelölt családja adományozta a helyieknek. A jelölt megköszönte mindenkinek, aki hozzájárult ehhez a naphoz, a gyermekek és szüleik önfeledt szórakozásához.

– Bebizonyítottuk, hogy összefogással, szeretettel, egymás iránti tisztelettel, nagyon sok embernek tudtunk egy jó napot szerezni. Reméljük, hogy még nagyon sok ehhez hasonló élményt tudunk adni minden demjéni lakosnak. Nagyon fontos, ez a rendezvény, semmilyen közpénz felhasználása nélkül, az önkormányzat támogatása nélkül, jött létre – emelte ki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában