Városi kitüntetések

2024.05.29. 17:25

Pedagógusokat és tehetséges fiatalokat tüntettek ki Gyöngyösön + fotók

Kiosztották a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa, valamint a Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért, Művészetekért és Közösségért díjakat. Gazdára talált az Aranyalma Díj és jubileumi díszokleveleket is átadtak.

Szabó István

Szerdán 27. alkalommal adták át a Gyöngyös Város Érdemes Pedagógusa, valamint 20. alkalommal a Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért, Művészetekért és Közösségért önkormányzati kitüntetéseket a mátraalji város művelődési központjában. Az ünnepség időpontja nem volt véletlen, hiszen minden év júniusának első vasárnapján köszöntjük a pedagógusokat, a köznevelésben és a felsőoktatásban dolgozókat. Ezen jeles nap alkalmából adták át a pedagógiai munka gyümölcseként beért fiatalok részére is az elismeréseket.

Pedagógusokat és tehetséges fiatalokat tüntettek ki Gyöngyösön + fotók
Pedagógusokat és fiatalokat köszöntöttek a gyöngyösi díjkiosztó ünnepségen 
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Dr. Végh Attila önkormányzati képviselő a köszöntőjében arról beszélt, hogy a pedagógus szó európai kultúránk bölcsőjéből, antik görög világból ered. Azokat a művelt rabszolgákat hívták így, akik az előkelők gyerekeit iskolába kísérték. Az ókori Rómában már a gyerekek oktatása is a feladatuk volt, tette hozzá.

– Egy modern társadalom igyekszik a pedagógust a lehető legjobban megbecsülni, hiszen egy nemzet hosszú távú érdekeit a minőségi oktatásba, s így a tudásba való befektetés szolgálja a legjobban. Ha pedagógushiány van, és a szaktanárok egyre fogyatkoznak, az oktatási intézményeknek mindig súlyos nehézséget okoz a minőség megtartása. A tanáraink teszik le életünk alapjait. Ha ez az alap hiányzik, azt az egész társadalom megsínyli. Nehéz mesterség, komoly feladat, életreszóló hivatás a pedagógusok pályája. Talán a legnagyobbra vállalkoznak, amikor a fiataljainkat tudásra, szívbéli jóságra tanítják, miközben a tudásukat megosztják velük, és a mindennapokban példaként állnak előttük. Nincs még egy munka, ahol ennyi kudarc, hiábavaló erőfeszítés, de ugyanakkor megannyi siker, ajándék és kellemes meglepetés éri az embert. Nincs még egy olyan munka, ahol ekkora hatása lehet egy jókor, vagy éppen rosszkor kimondott szónak. Nincs még egy ilyen munka, aminek a valódi hasznát csak évek, esetleg évtizedek múlva látjuk. Volt gyöngyösi diákként meggyőződéssel mondhatom, hogy tudással, emberséggel kiművelt tanítványok sok-sok nemzedéke kezdte életét Gyöngyösön, vagy indult útjára a városból. Mi tanítványok mindig hálás szívvel emlékezünk pedagógusainkra – fogalmazott dr. Végh Attila. 

A képviselő-testület döntése értelmében idén az óvodapedagógusoknak ítélhető kitüntetést Benedek Szabolcs, a Petőfi Sándor Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény munkatársa kapta meg. Az általános iskolai pedagógusoknak ítélhető elismerést megosztva vehette át Bánkáné Berta Éva, a Felsővárosi Általános Iskola és Kovács Margit, az Egressy Béni Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa. A középiskolai pedagógusoknak ítélhető kitüntetést ugyancsak megosztva ítélték oda Vályi-Nagy Csillának, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium pedagógusának, illetve Daskalopoulos-Kuzbelt Hildának, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnázium igazgatójának. A kitüntetéssel járó emlékérmet, oklevelet és pénzjutalmat Hiesz György polgármester adta át.

A gyöngyösi fiatalok önkormányzati kitüntetései közül idén a Gyöngyösi Fiatalok a Tudásért elismerést Zsóri Georgina Anna, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium tehetséggondozó osztálya végzős diákja kapta. A Gyöngyösi Fiatalok a Művészetekért díjjal Márkus Liza énekesnőt, a Berze volt diákját tüntették ki. A Gyöngyösi Fiatalok a Közösségért kitüntetést megosztva vehette át Árvai Hanna Dóra és dr. Watti Rézan, mindketten egykori berzés tanulók. A kitüntetéssel járó oklevelet, emlékplakettet és pénzjutalmat Hiesz György adta át számukra.

Gyöngyös Város Óvodái vezetése 2019-ben, a város óvodapedagógusainak elismerésére Aranyalma Díjat alapított, melyet azon óvodapedagógusok kaphatják, akik több éve kiemelkedően magas színvonalú szakmai munkát végeznek. Idén Berekné Varga Zsuzsanna, a Mesevár tagóvoda, továbbá Kiss Márta, a Tündérkert tagóvoda, valamint Maksáné Tanaszi Katalin, a Katona József úti tagóvoda óvodapedagógusai vehették át az elismerést Molnár Lászlónétól, Gyöngyös Város Óvodái intézményvezetőjétől. Díszoklevelet öt óvodapedagógus vehetett át: a 70 éve diplomát szerzett dr. Semegi Gyuláné, dr. Szurovecz Jánosné és Szabó Gyuláné, valamint az 50 éve diplomát szerzett Tóthné Kerek Róza és Sikéné Ozsvárt Sarolta óvodapedagógusok.

A díjátadó ünnepség állófogadással zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában