MOHU

2024.05.12. 18:35

Ruhagyűjtő konténerekbe tehetjük a fölösleges holmit a Tisza-tónál

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. programja. Ruhagyűjtő konténerekbe gyűjthetjük a fölösleges textíliákat - közölte a cég kedden az MTI-vel. A Tisza-tónál már van ilyen konténer.

Palágyi Edit

Ruhagyűjtő konténer lesz a Tisza-tónál is (Illusztráció)

Forrás: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Három éven belül 4500 modern ruhagyűjtő konténert telepítenek országszerte, így megnégyszereződik az egységek száma - írták. Az új, Magyarországon gyártott, feltörésbiztos konténerek körülbelül 250 kilogramm textília összegyűjtésére alkalmasak. A hulladékot szétválogatás után újrahasznosítják vagy újra felhasználják.

Az Európai Unió felmérése szerint egy európai lakos évente átlagosan körülbelül 26 kilogramm textíliát vásárol, és 11 kilogrammot dob ki a szemétbe. Ennek 87 százalékát elégetik vagy hulladéklerakóban helyezik el, így a nem szelektált, kommunális kukába dobott ruhák, textíliák nagy megterhelést jelentenek a környezetnek - közölték. Az EU felmérése szerint a használt ruhák kevesebb mint felét gyűjtik össze, és csak 1 százalékát hasznosítják újra ruházati termékként.

Hazánkban mintegy 1500 textilgyűjtő konténer található, ez a szám 2027-ig 6000-re nő. Minden 2000 lakosúnál nagyobb településen elérhető lesz ilyen, ha a telepítési feltételek biztosítottak.

A konténerek telepítésére az önkormányzatok és kiskereskedelmi egységek online pályázhatnak, közölte az MTI. Az első ilyen konténerek már megtalálhatók egyes hulladékudvarokban, kiskereskedéseknél, illetve hamarosan lesz Mohácson, Nyergesújfaluban, Tiszafüreden és Sárbogárdon - hívta fel a figyelmet a MOHU.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában