Gyakorlat

2024.05.23. 17:00

Védelmi gyakorlatot tartottak a Közép-Tiszán

Árvíz elleni védekezést szimuláltak. A védelmi gyakorlat bizonyította a vízügyi szakemberek tudásának, felkészültségének és tapasztalatának elsődlegességét.

Molnár Helga

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetésével a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – a Jász-Nagykun-Szolnok és a Heves vármegyei Területi Védelmi Bizottságokkal közösen – háromnapos vízkárelhárítási gyakorlatot tart, csütörtöktől kezdődően, Tiszasüly (Sajfok) térségében a Hanyi-Tiszasülyi árvízcsúcs-csökkentő tározó igénybevételéhez szükséges operatív feladatok begyakorlása céljából. A védelmi gyakorlat során a Tisza-völgyi Árvízvédelmi Elemző Központ elvégezte a tározók megnyitásával összefüggő modell-futtatásokat. Indokolttá váltak továbbá az esetleges töltésszakadással kapcsolatos elöntési szimulációk és lokalizációs munkálatok is.

Árhullámok érkezését szimulálták a védelmi gyakorlaton
Árhullámok érkezését szimulálták a védelmi gyakorlaton
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A szimuláció szerint a Tisza felső vízgyűjtőire lehullott, hatalmas mennyiségű csapadék olyan árhullámokat indított el a folyón, amelyek egymásra futva minden eddiginél magasabb vízállásokat eredményeztek a Közép-Tisza vidékén. A feltételezett töltésszakadás veszélye miatt rendkívüli készültség lépett életbe, és szükségessé vált többek között a Hanyi-Tiszasülyi árvízi tározó megnyitása.

A gyakorlat újfent bizonyította a vízügyi szakemberek tudásának, felkészültségének és tapasztalatának elsődlegességét, a vízgazdálkodási műtárgyak karbantartásának fontosságát, a társszervekkel történő együttműködés finomhangolását az árvízi katasztrófák elkerülése, az emberi életek és vagyoni értékek megmentése érdekében.

Ignácz Balázs, a Heves vármegyei főispán elmondta, köszönhetően a Vásárhelyi-terv továbbgondolásának és fejlesztésének, hét tározó épült a Tisza mentén.
– A gyakorlat célja az volt, hogy egy adott veszélyhelyzetben, ha a tározót megnyitják, hogyan tudunk hatékonyan együtt dolgozni. Egy ilyen tározó megnyitása sok intézkedést igényel – részletezte.

Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója hozzátette, a 2000-es árvizek után, mely a legnagyobb volt eddig, fogalmazódott meg egy új koncepció az árvizek kezelésére, s akkor vetődött fel a Tiszán árvízi tározók létesítése, s az elmúlt két évtizedben hét el is készült. Ebből három a Közép-Tiszán van, négy pedig a Felső-Tiszán.
– Ezekkel a tározókkal optimális esetben közel egy méterrel lehet csökkenteni az árvizek szintjét – tette hozzá.

Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője hozzátette, olyan árvíz elleni védekezést szimuláltak, mely több területi  szervezetet érint egyszerre. Mint mondta, sok hibát találtak a rendszerben, pontosan ezért szervezték meg a gyakorlatot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában