Választás 2024

2024.06.10. 17:23

A kisebb településeken kapott több szavazatot a Fidesz-KDNP

Egerben Vágner Ákos megválasztott polgármester népszerűbb volt a képviselőtársainál, de a jelöltek kevesebb voksot kaptak, mint a Fidesz-KDNP európai parlamenti listája. A vármegye többi részén más volt a helyzet, a vármegyei önkormányzati lista több voksot kapott, mint az európai parlamenti.

Tóth Balázs

A kisebb településeken kapott több szavazatot a Fidesz-KDNP

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Heves vármegyében a megyei önkormányzati választáson és az európai parlamenti választáson is a Fidesz-KDNP listái kapták a legtöbb szavazatot, előbbire csaknem 58 ezer voks érkezett, utóbbira pedig - Egerrel együtt - 64 és fél ezer. A megyei önkormányzati listára az egriek nem szavazhattak, amennyiben a megyei jogú város nélküli voksokat nézzük, akkor a Fidesz listája az EP választásra 55,4 voksot kapott, azaz kevesebbet, mint amennyien a megyei listára szavaztak, így eredményük 47,85 százalékos. Ha a másik két nagyobb várost, Gyöngyöst és Hatvant is leszámítjuk, akkor 48,7 százalékra emelkedik az EP-listás részesedés. A Fidesz EP-listája Egerben 9164 voksot kapott, többet, mint a párt polgármester polgármester-jelöltje, Vágner Ákos, aki 8527-et, és jóval többet, mint az egyéni képviselőkre érkezett szavazat, ami 7872 volt.

Gyöngyösön Szókovács Péter polgármesterjelöltként öt és fél ezer voksot kapott, százzal többet, mint a Fidesz-KDNP vármegyei listája és négyszázzal többet, mint a párt EP-listája. A párt gyöngyösi képviselő-jelöltjei összesen 4,8 ezer szavazatot kaptak. Hatvanban Horváth Richárd nyert a Hatvani Városvédő Egyesület színeiben. Itt a Fidesznek nem volt külön polgármester-jelöltje, képviselő-jelöltjei azonban 2,4 ezer voksot kaptak a választóktól, miközben a párt Heves vármegyei listájára négyezer szavazat érkezett, százzal több, mint a párt EP-listájára.

A Tisza párt Egerben hajszállal maradt el a Fidesz EP-listája mögött, 8989 szavazatot kapott az új formáció, vármegyei szinten azonban 25 ezer vokssal maradt el a kormánypárt mögött (39,4 ezer szavazat). Az Eger nélküli szavazatszámuk meghaladta a 30 ezret, részesedésük pedig a 26 százalékot, míg a három nagyobb város nélkül számított szavazatszámuk közelítette a 23 ezret és elérte a 24,4 százalékot. Mivel önkormányzati szinten nem indult Heves vármegyében Magyar Péter pártja, a voksokat a többi párttól szedhette össze: például a Momentumtól, amelyre a vármegyei listán kilencezren szavaztak, az EP-listán azonban csak három és fél ezren. Vagy a DK-tól, az MSZP-től, amelyek európai parlamenti listája tízezer szavazatot gyűjtött, a DK pedig a vármegyei önkormányzati lajstromára 14 ezret kapott. De sokan szavazhattak át a Mi Hazánkból is (16 ezer vármegyei önkormányzati és 10 ezer európai parlamenti szavazat), valamint a felmorzsolódó Jobbikból, amelynek megyei listája 7,6 ezer voksot kapott, EP-s szinten azonban csak 2,8 ezret gyűjtött. Vona Gábor új pártja, a Második Reformkor pedig 6 ezer megyei önkormányzati és másfél ezer európai parlamenti voksot gyűjtött össze a vasárnap tartott kettős választáson Hevesben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában