Örömíjászok

2024.06.02. 10:25

A világbajnok íjász is ott volt a versenyen a várban

Az Egri vár adott otthont szombaton az Egri Vitézlő Oskola által szervezett I. Tinódi Lantos Sebestyén örömíjász versenynek. A megmérettetésen öt korosztályban 21 állomást teljesítettek a nevezők. Az eseményen ott láttuk a sokszoros világ- Európa bajnok íjászt, a Szihalmon élő Nahóczki Pétert is. Nem hagyhattuk ki az alkalmat, hogy őt kérdezzük.

Sike Sándor

Nahóczki Péter is részt vett az eseményen

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A sokszoros világ- és Európa-bajnok íjász, Nahóczki Péter 1990 óta, 34 éve foglalkozik az íjászkodással. Egyik barátjánál látta meg,  s számára, ahogy szokták mondani, szerelem volt első látásra – tudta meg portálunk tőle. 
– A barátom biztatására kipróbáltam, s úgy tűnt neki, hogy tehetséges vagyok benne. Ezen én felbuzdulva még azon az őszön megvettem az első íjamat. Ez volt '90. szeptember 20-án. Azért tudom ennyire pontosan, mert  a feleségem születésnapjára vettem magamnak egy íjat – mondta mosolyogva.

 I. Tinódi Lantos Sebestyén örömíjász verseny
Forrás:   Huszár Márk /  Heves Megyei Hírlap

Az akkori időkben még nagyon kevés verseny volt, internet se, levélben hívogatták egymást a megmérettetésekre, megismerték egymást elkérték a címet, nehezen indult be. A felpörgéshez 8-10 évnek el kellett telnie. 1999-ben volt az első nemzetközi versenye Ausztriában, ahol rögtön szerzett is Európa-bajnoki címet. Kilencszeres Európa-, háromszoros világbajnok. Nomád világjátékokon, Kirgizisztánban megnyerte a kirgiz-számot 2021-ben.


– Olyan sok helyre eljutottam, ami számomra is teljesen hihetetlen. Butánban, ahol nemzeti sportnak minősítették az íjászatot, voltam kétszer is. Ők is egy íjász nemzet, felvettük velük a kapcsolatot, baráti viszonyba kerültünk. Ők is jártak Magyarországon, mi is újra kimentünk hozzájuk. Kirgizisztánban voltam kétszer, Kínában szintén kétszer, Európába szinte minden országában nemzetközi versenyeken. Rengeteg barát, kapcsolat, amit az íjászat adott – mondta Nahóczki Péter.


Amit pedig a sportszerről tudni kell: visszacsapódó reflexíjról van szó. A magyaroknak voltak hasonló íjai a honfoglalás korában, a X-XI. században. Persze a mai íjak már modern anyagból készültek, szemben a régiekkel, amelyek szaruból, a ragasztó legtöbbször halenyv volt, vagyis teljesen más volt az anyag.


Arra a kérdésünkre, hogy amennyiben a fiatalok közül bárkinek íjászkodásra támadna kedve, mit tegyen, Nahóczki Péter szerint sokan úgy kezdik el, mint ahogy ő is: egyedül volt és a saját kárán tanult meg minden egyes lépést, mert a rossz mozdulatot nehezebb javítani, mint amikor hozzáértő segítséggel lépésről-lépésre halad előre valaki.


– Azt tanácsolom, hogy legelőször keressenek meg egy egyesületet. Ott ki lehet próbálni többféle íjat szakemberek irányításával. Szakember megnézi, milyen fonterő, milyen íj fekszik a delikvensnek, s együtt ki tudnak egy olyan íjat választani, ami nem nagy megterhelés a családnak. Olyanra van szükség először, amelyet a legkevesebb befektetéssel meg tud venni a család, mert kehet, hogy az a gyerek két-három hét múlva azt mondja, hogy nem érdekli a dolog, belefog egy másik elfoglaltságba – tanácsolta a sokszoros világ- és Európa-bajnok.


Portálunk kérdésére azt is elárulta, hogy a legközelebbi lehetőség, ahol ilyen egyesület megtalálható, az magától adódik, s ez Eger, ahol a Vitézlő Oskola biztosan a legmesszemenőbbekig támogatja a kezdeti lépéseket, a keresést, az íjvásárlást, a tanácsadást. De van vármegyénkben sok klub, amit meg lehet nézni a MISZ, azaz a Magyar Íjász Szövetség honlapján is. Itt meg lehet keresni a helyileg legközelebbi klubot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában