Adács

2018.01.19. 06:45

Kéthetente kell az eldugulás miatt szakembert hívni

Állandósult probléma a községben a ­szennyvízcsatorna eldugulása – legalábbis a település Árokszállási útján. Olvasói panasznak járt utána a Heol.

Hliva Éva

„Gyakran meghibásodik a szennyvízátemelő berendezés, ezért a házaknál dugulás keletkezik. De többször előfordult már, hogy az út mentén az árokban állt a szennyvíz” – írja olvasónk.

Megkérdeztük a polgármestert, tud-e a problémáról. Ócsai László azt mondja, neki­ is többször jeleztek már a helyiek, de a Heves Megyei Vízmű Zrt. Gyöngyösi Üzemegységéhez tartozik az ügy. Ő hozzájuk irányítja a panaszosokat. A faluban már több mint tíz éve kiépítették a csatornarendszert, a szintkülönbség leküzdésére használják a szennyvízátemelő berendezéseket, amelyekből a helységben hat vagy hét is van. Ezután elkísér bennünket a megnevezett Árokszállási úti szivattyúhoz, ami az utca végén található. Útközben hozzáteszi, tudja, gyakori hiba a dugulás, mivel a csatornába időnként nemcsak szennyvíz kerül.

Ócsai László adácsi polgármester az utca végén lévő átemelőszivattyú aknáját mutatja Fotó: Czímer Tamás

Az árokban ­ottjártunkkor csak esővíz látszik, de az ­utca egyik lakója megerősíti, valóban­ megtörtént már, hogy szennyvíz folyt a házak előtt.

– Gyakran telítődik, havonta egyszer biztos, de inkább kétszer – magyarázza Szvecsula László. – Az utolsó két ház előtti árokba többször belefolyt a szennyvíz, idáig hál’ istennek nem jött még ki – mutat a háza elé. Hozzáteszi, ez nyáron még kellemetlenebb, az egész utcában érezni a bűzt.

A Heves Megyei Vízmű Zrt. gyöngyösi üzemegységének vezetője is alátámasztja: a gond valós.

– Az elmúlt három hónapban hét bejelentés érkezett hozzánk az átemelő meghibásodásával kapcsolatban – ­közli Kovács László üzemvezető főmérnök. – Kollégáim rövid időn belül a helyszínre érkeztek és a hibát azonnal elhárították. Az átemelőben két szennyvízszivattyú üzemel, a meghibásodásukat általában olyan csatornaidegen anyagok okozzák, amelyek egyáltalán nem oda valók.

Voltak már fémtárgyak, rongyok, ­sűrű, állati eredetű, szalmával kevert trágya is. Legtöbbször elég a szivattyúkat és az aknát megtisztítani, néhány esetben azonban a szivattyút cserélni is kell, mert leég, ami nem kis költség – ecseteli a szakember. Hozzáteszi: A Heves Megyei Vízmű Zrt. keresi és alkalmazza azokat a műszaki megoldásokat, amelyek a szivattyúk védelmét szolgálják, mint például a merülőfal vagy a síkrács. Ám a szóban forgó átemelő a kialakítása miatt nem alkalmas ezen eszközök beépítésére.

– Egyetlen megoldásként a tudatos szennyvízkibocsátó magatartás lehet az, ami hosszú távon csökkentené a meghibásodásokat – nyomatékosítja az üzemegység vezetője.

– A hibát, a sok bosszúságot egyes lakók meggondolatlansága okozza – hangsúlyozza a polgármester is, s hozzáteszi, a csatorna és a lefolyó nem szemetes, legalább ami már megvan és jól működhetne, arra kellene jobban vigyázni.

Címkék#Adács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában