eger

2017.08.17. 17:56

Lerakták az új Szent István szobrot az egri Érseki Palota Látogatóközpontban

Kovács Jenő szobrászművészt kérdeztük az egri Érseki Palota Látogatóközpont díszkertjében elhelyezett alkotásról.

Süli K.

– Ön készítette az új Szent István szobrot az egri Érseki Palota Látogatóközpont díszkertjébe. Hogyan ment végbe az alkotás folyamata?

– Tavaly kerestek meg az érsekségtől. Érdekes egybeesés volt, mert akkor is pont egy Szent István szobron dolgoztam, de az Kelebiába készült. Egy ilyen mű elkészítése körülbelül tíz hónapot vesz igénybe, a tervezéstől az elhelyezésig. Először érsek úrral kitaláltuk, hogy nézzen ki, rajzvázlatokat készítettem, majd makettek segítségével mutattam be, milyen is lesz a valóságban. Ezután volt még néhány apróbb módosítás, majd elkezdtem magán a szobron dolgozni, ami csaknem a teljes munkaidő felét vette igénybe.

Kovács Jenő szobrászművész Fotó: Huszár Márk

– Mit szerettek volna bemutatni az egri szoborral, miben különbözik más Szent István szobroktól?

– Eleve törekszem arra, hogy minden szobrom más és más legyen, mindet újratervezem. Nincs két egyforma, de sokszor a tematika is más. A kelebiai szobornál például azt kellett megjelenítenem, hogy az államalapító felajánlja országát Szűz Máriának, itt viszont azon volt a hangsúlyt, hogy Szent Istvánt az Egri Főegyházmegye alapítójaként ábrázoljam.

– Milyen jellegzetességekkel sikerült ezt bemutatni?

– Elsősorban szimbólumok segítségével. Nagyon sok kereszt látható az alkotáson, például a koronán, de az alapítólevelet is felmutatja Szent István. Így egyértelmű, mit szeretnénk hangsúlyozni. A végeredmény közel három méter lett, és 291 kilogramm bronz felhasználásával készült, remélem sokak tetszését elnyeri majd a jövőben.

 

Süli K.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában