eger

2017.09.26. 07:13

Meglepő kincsekre bukkantak az egri várban

Olyan relikviákra leltek a raktár és műhely épületének a bontása során, melyekre nem számítottak.

J. H.

Fotó: Berecz Mátyás/Facebook

Újabb örömhírről számolt be a Dobó István Vármúzeum igazgatója, Berecz Mátyás: a várban, a palota udvarán található négyes számú raktár és műhely épületének a bontása során a padló alatt számukra is meglepő relikviákra bukkantak.

– A raktár épület padlója alatt katonai iratokra, tárgyakra leltek, amelyek a XIX. század végéről, XX. század elejéről maradhattak ott. A várban volt egészen 1957-ig a Tízeshonvéd gyalogezred laktanyája. A holmik: táviratok, levelezések, okmányok és a térkép ebből a korból maradhattak azon a helyen. Nagyon örülünk ezeknek a tárgyaknak, hiszen a honvéd gyalogezredről kevés emlék maradt fenn – nyilatkozta lapunknak Berecz Mátyás.

Fotó: Berecz Mátyás/Facebook

A vármúzeum igazgatója hozzátette: sajnos, rossz állapotban vannak a leletek, melyek közt még kulacs, ruhadarabok is vannak, s restaurálják őket. Az intézmény tervei között szerepel, hogy ezeket az emlékeket legkésőbb akkor állítják ki, amikor a vár fejlesztése befejeződik, de nem kizárt, hogy még azt megelőzően láthatja a közönség a laktanyából fennmaradt tárgyakat.

Fotó: Berecz Mátyás/Facebook

J. H.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában