eger

2018.04.20. 19:32

Színpompás ágyúk tértek vissza a várba

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Dobó István Vármúzeum ágyúparkjának rekonstrukciója.

Süli K.

Az első két ütem során nyolc ágyú újult meg Fotó: Berán Dániel/HMH

A Kubinyi Ágoston Program támogatásának köszönhetően tízmillió forintból további hat ágyút sikerült felújítani. A pályázat keretein belül három ütemben összesen tizennégy löveg újult meg az elmúlt években.

– Az első két ütem során nyolc ágyúnk újult meg, ezeket már el is helyeztük a vár különböző pontjain. Az utolsó ütem keretein belül hat kisebb tábori ágyú rekonstrukciója következett, ez nagyon komoly munka volt, de gyönyörű lett a végeredmény. Újra eredeti pompájukban tündökölnek az eszközök, amelyeket a májusi emlékhelyek napján mutatunk majd be a nagyközönség számára – árulta el portálunknak Berecz Mátyás múzeumigazgató.

A szakember ­hozzátette, azt még nem tudni, hogy a kisebb lövegeket hol helyezik majd el. Egyelőre az Ispotály pince környékére telepítik őket, a várrekonstrukció végeztével pedig állandó helyet keresnek majd nekik, és természetesen különböző rendezvényeken is használják majd őket. A tábori ágyúk szemet gyönyörködtető színekben tündökölnek, piros és sárga festés is felfedezhető rajtuk, ami nem a mesteremberek fantáziá­jának műve.

Az első két ütem során nyolc ágyú újult meg Fotó: Berán Dániel/HMH

– A XVI. században nagy szerepe volt az ágyúk színének, több szempontból is. Egyrészt a színes festékréteg ­óvta a szerkezetet, másrészt pedig a figyelemfelhívó színnek köszönhetően az ütközetek füstjén és porán át is látták az emberek az ágyúkat, ráadásul megkülönböztetni is könnyebb volt őket – ­árulta el lapunknak Kelenik József. A vármúzeum szakmai igazgatóhelyettese hozzátette, XVI–XVII. századi forrásokból következtettek az ágyúk színére, a felújítást mesteremberek végezték, aminek köszönhetően még több évtizedig tündökölhetnek eredeti pompájukban a lövegek.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában