andornaktálya

2017.09.25. 16:44

Tavat és közösségi teret létesítenének

A tősgyökeres helybeliek tudják, mit is jelentett, illetve mit jelent ma Andornaktálya számára a Nagykert. A beköltözők viszont esetleg még nem is jártak ott, vagy csak azóta mennek ki egy-egy programra, amióta – egy pályázat segítségével – rendbe tették. Az önkormányzatnak további tervei is vannak.

Sike Sándor

Az uniós pályázatból felújított Nagykert már most is igen népszerű Beküldött fotó

A település déli csücskében bújik meg egy gyönyörűvé tett park, közepén focipályával. A szabadidős tér pár évvel ezelőtt elvégzett felújítását megelőzően az utolsó csapás akkor érte a kertet, amikor – a rendszerváltást követően – egy idő után a Nagykertben levő csodálatos szépségű platánfák is eltűntek: A területet megszerző tulajdonos ugyanis kivágta azokat.

Szabadidőközpontot létesítenének

Információink szerint az önkormányzat szeretné, ha itt a falu közössége számára egy igazi szabadidőközpont jönne létre. El is indultak a megvalósítás irányába. Hat esztendővel ezelőtt a patak oldalából kiirtották a bozótokat, és ligetesítették a nyugati részt. Ezt követte az egykori tómeder kitisztítása. A közmunkások hosszú hónapokon keresztül irtották itt az elburjánzott gaztengert, aztán a mederre évtizedeken át rárakódott földréteget hordatták el. Jelenleg tervezik a tó vízzel való visszatöltését, az önkormányzat keresi rá a megoldást.

A tisztán saját erőből elvégzett munkákon túl az önkormányzat 2015-ben – egy uniós pályázat jóvoltából – jelentős fejlesztéseket hajtott végre a kertben. Kiépítették pél­dául az áramellátást, pihenőhelyeket létesítettek. Úgy tudjuk, hogy a helyhatóság további pályázati lehetőségeit korlátozza az a helyzet, hogy a terület jelentős része magánszemélyekkel közös tulajdonukban van.

Az uniós pályázatból felújított Nagykert már most is igen népszerű Beküldött fotó

Vámosi László polgármestertől megtudtuk, a Nagykertként emlegetett terület több ingatlant is magában foglal. A 3359 négyzetméter nagyságú egykori tómeder a kupolával az önkormányzaté, ahogy a 8993 négyzetméteres volt focipálya is, ám a közéjük beékelődő üres terület, a mellettük levő erdővel, magánszemélyekkel osztatlan közös tulajdon. Ráadásul ez teszi ki a legnagyobb részt (összesen közel harmincnégyezer négyzetméter), amelynek csak alig több mint egynegyede az önkormányzaté.

Nem tudnak pályázni a közös tulajdon miatt

– Az osztatlan közös tulajdon használatát egy 2004-ben kelt szerződés szabályozza az önkormányzat és a további tulajdonosok közt. Ebben kijelölték az egyes tulajdonosok területei­nek határait – mondta a faluvezető, akitől megtudtuk: 2012-ben az önkormányzat kérelmezte a földhivatalnál, hogy az osztatlan közös tulajdont szüntessék meg a használati megállapodás szerint. A megszüntetéssel kapcsolatos eljárás megindulásáról a helyhatóság öt év után, idén júniusban kapott tájékoztatót a földhivataltól.

– Az eljárás végre megindult, az önkormányzat bízik abban, hogy sikerül a terület egy részét kizárólagos saját tulajdonba venni, így elhárulhatna az akadály a további fejlesztések útjából, mert szándékunk szerint kiépítenénk itt vizesblokkot, játszóteret, szabadtéri sporteszközökkel teli sportparkot, állandó színpadot, nagy közösségi pavilont és egyéb kiszolgálólétesítményeket. Ezek a fejlesztések nagyobb rendezvények színvonalasabb megvalósulását is lehetővé tennék. Ilyen például a most megálmodott Fácános szép napok, mely ötlet éppen a Nagykerthez közeli, egykori Fácánkerttől ered.

Gyönyörű kert, nosztalgiaszigettel

Az andornaktályai Nagykert említése sok helybeliben a hajdani szép időket eleveníti fel. A terület egykor a Mocsáry földesúri család fákkal, cserjékkel, virágokkal teleültetett angolkertje volt, melyben egy kisebb tó is elhelyezkedett. A tó közepén megépítették a ma is látható kerti gloriette-t, egy oszlopok által övezett, kupolával fedett, kisebb kör alakú építményt. A falu legidősebb lakói még emlékeznek arra az időre, amikor a Mocsáry család tagjai itt reggeliztek vagy csónakból vadkacsákra vadásztak a tavon. A falu középkorú lakói aztán már arra emlékeznek, hogy milyen sokat fociztak itt: igaz, az államosítás után a Nagykert növényzetének egy része eltűnt, cserébe sokáig ez volt a község labdarúgópályája. A ‘60-as évek patakszabályozása következtében aztán már a tó is eltűnt. Az Eger-­patak egyik levágott mellékága táplálta ugyanis azt.

Sike Sándor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában