LŐRINCI, HATVAN

2018.05.23. 07:03

Utánajártak, honnan érkezik az elviselhetetlen bűz

Ötven környékbeli polgár kereste fel a mátravidéki erőműi területet, hogy megállapítsák, onnan származik-e a környékbeliek életét megkeserítő büdösség.

Tari Ottó

Bejáráson a civil aktivisták és az érdeklődők. Maradtak még kérdések Fotó: Albert Péter

Több környékbeli település – nevezetesen Hatvan mellett Heréd, Petőfibánya és Lőrinci – lakóinak életét a meleg idő beállta óta ellehetetleníti a bűz. Az ablakokat sem tanácsos kinyitni – írtuk több alkalommal, ám a helyzet nem javult.

A legtöbben a Lőrinci határában, a Mátravidéki Erőmű egykori pernyehányóján folytatott hulladékfeldolgozó tevékenységet jelölik meg a kellemetlenség okaként. Ám eddig nem igazolódott hitelt érdemlően, hogy valóban onnan terjed a szag.

Az interneten szerveződtek

Nemrégiben az interneten alakult egy közösség, amelyhez az eddigiekben már csaknem ezerháromszázan csatlakoztak.

Itt minden, a fentiekkel összefüggő­ információt közzé tesznek, a büdösség aktuá­lis észlelésének az időpontjától a hatósági telefonszámokon át a radikálisabb ötletekig; így vetődött fel – az országban található más telephely példáján át – a pernyehányón zajló munka betiltása, vagy a szélesebb körű állampolgári tiltakozás eshetősége is.

Bemehettek a területre

Bíró József hatvani önkormányzati képviselő – mint lapunknak elmondta – néhány telefonhívással elintézte, hogy az érdeklődőket beengedjék a pernyehányó területére. Több mint ötvenen éltek a pünkösdöt megelőző szombaton biztosított alkalommal, s a helyszínen megtapasztalták azt is, hogy – egyes, a környéken elterjedt rémhírekkel szemben – szó sincs fegyveres őrség jelenlétéről. Azt viszont többen is szóvá tették, hogy egyetlen lőrinci képviselő vagy ­hivatali ember sem jelent meg szombaton, noha Bíró József állítja, a polgármesteri hivatalokba is küldött „meghívót”. A pernyehányón a helyi vezető – aki „Hunviron” feliratú pólóban várta a bejárásra érkezőket – készségesnek bizonyult, udvariasan és türelmesen válaszolt a kérdésekre.

Bejáráson a civil aktivisták és az érdeklődők. Maradtak még kérdések Fotó: Albert Péter

Valóban érkeznek veszélyes anyagok

A cég képviselője elismerte: valóban szállítanak veszélyesnek minősülő anyagokat a területre, mégpedig olyanféléket, amelyek az előírásokban meghatározott határértéken belül vannak. Emellett azt is közölte, hogy odakerül a régió­ban – tehát nemcsak a kistérségben – keletkező szennyvíz nagy része. Azt azonban aláhúzta: hivatalosan még nem bizonyosodott be, hogy a telepről származna a bűz. Ennek ellenére mindent megtesznek, hogy ez kiderüljön, valamint – amennyiben igazolódik a felelősségük –, hogy elejét vegyék a kiáramlásnak. Szóba került párakapu építése, a védőfal megerősítése, a hétvégi tevékenység felfüggesztése, s az is, hogy augusztus végéig szüneteltessék a szállítást, ám utóbbihoz a szakhatóság nem járult hozzá – közölte.

Néhányan itt is érezték a szagot

Utóbbit a jelenlévők ingerülten vették tudomásul. Eleinte parázs volt a hangulat. Sok kérdés megfogalmazódott, akadtak, akik dossziékkal készültek a látogatásra, mások a tárgytól eltérő témákkal igyekeztek bizonyítani hozzáértésüket, a többség a terület bejárásától remélt sokat. A várakozásokkal szemben sok érdekességet nem tapasztaltak: földhányások, iszapos medencék, sáros utak, szalmabálák mindenfelé. Többen érezni vélték a fura szagot is amely olykor elárasztja a környéket.

Bűzcsapdákat helyeznek ki

Horváth Richárd hatvani polgármester az állampolgári bejárást megelőzően, múlt péntek délután látogatott el a pernyehányóra, ahol tárgyalt a cég vezetőivel. Megmutatták azt a technológiát, amivel ott dolgoznak, s részletesen beszámoltak a területen folytatott tevékenységről is. Mint fogalmazott, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a kellemetlen szag megszűnjön. Ismét nyomatékosította azonban, hogy az ügyben az Egri Járási Hivatal az illetékes, így ennek a hatóságnak kell eljárnia a gond megoldása érdekében. A hatvani önkormányzat is minden tőle telhetőt megtesz: jelzik a problémát a kormánynak, emellett pedig júniusban úgynevezett bűzcsapdákat helyeznek ki a város több pontján. Ezek rögzítik a szagokat, amiket a szakértők elemeznek majd, s beazonosíthatják a keletkezés helyét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában