eger

2018.10.19. 17:25

Magyar Festészet Napja: Eger, mint kiemelt helyszín

Október 18-án volt a magyar festészet napja, mely Szent Lukács­, a festők védőszent­jének ünnepe. Az ­elsődleges cél az, hogy a közönség megismerje a kortárs magyar festőket és alkotásaikat.

Szabó Katalin

A Női Vonal VII. című tárlat különdíját Eger adta Fotók: Berán Dániel

A Magyar Festészet Napja című rendezvény 2018-as programsorozatának a megyeszékhely volt az egyik kiemelt, vidéki helyszíne. A 2002-ben, civil kezdeményezésre létrejött, folyamatosan bővülő kulturális esemény több mint egy héten át zajlott. A kulturális seregszemlét minden évben kiemelt figyelemmel kíséri a művészeti szakma – jelentette ki Verebes György Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar Festészet Napja Alapítvány elnöke.

A teljes program gerincét most is az Élő magyar festészet című kiállítás adta, melynek idei helyszíne október 13-tól a Kepes Intézet. A meghívásos kiállításon magyar festők három generációjából válogattak a kurátorok, egy hónapon át közel kétszáz festmény látható.

Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Múzeumi Főosztályának vezetője kiemelte, tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Magyar Festészet Napja központi rendezvényét. Verebes György elmondta, a tárlat életre keltése ezúttal is csapatmunka volt. Habis László polgármester úgy fogalmazott, szeretnék, hogy kormányzati segítséggel az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó hat magyar város, köztük Eger is hozzájárulhasson egy-egy programelemmel a leendő győztes bemutatkozásához. Így 2023 a magyar kultúra éve lehetne Európában.

A Női Vonal VII. című tárlat különdíját Eger adta Fotók: Berán Dániel

A szombati megnyitón átadták az életműdíjat egy 70 év feletti mesternek, Orosz Jánosnak­, a Magyar ­Művészeti Akadémia festészeti díját a közép generáció egy jeles képviselője, Szilágyi János ­kapta, a Maticska Jenő-díjat egy fiatal­ tehetség, Czene Márta ­nyerte el, valamint kiosztották Eger város díját is, ezt Nádas ­Alexandra kapta.

Az egri önkormányzat egymillió forint működési célú támogatást adott a szervező Magyar Festészet Napja Alapítványnak, így a Templom Galériában megvalósuló Női Vonal VII. című kiállítás különdíját Eger biztosította az alkotónak. Emellett a megyeszékhely szervezői erővel is támogatta a kulturális eseménysorozat megvalósulását: az önkormányzati intézmények és kulturális partnerek együttműködésével – a Ziffer Sándor Galériában, az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban, a Templom Galériában és az Arkt Galériában valósultak meg a kiállítások.

A még látogatható tárlatok

A magyar festészet napja alkalmából az Élő magyar festészet 2018 című kiállításon túl megtekinthető még Egerben több tárlat is egy hónapon keresztül.

November 13-ig látogatható a Sacrum kortárs szakrális festészeti kiállítás az Egri Érseki Palotában. Ugyanezen a napon zárja majd ­kapuit az Üvegfestmények, Kartonok és Vázlatok című tárlat, a Kossuth Lajos utcai Ziffer Sándor Galériában (Korábban Zsinagóga Galéria).

Fotó: B. D.

Ozsvát Sára kiállítása is megtekinthető november 13-ig az Arkt Művészeti Ellátóban. A tragikusan fiatalon elhunyt tehetséges festőnövendéke előtt tiszteleg ezzel a posztumusz tárlattal az Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézete ezekben a hetekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!