kultúra

2019.03.13. 14:00

Országos hírnév felé tart a tehetséges egri zenész

Új sorozatunk olyan Heves megyei kötődésű személyeket mutat be, akik országos hírnév felé tartanak vagy akár már el is érték azt. Lakatos Mátyást, az ismert egri zenészfamília nagyobbik fiát Kanesz Matyi művésznéven ismerik. Most nagy fába vágja a fejszéjét: a Stereo 2.0 új frontembereként folytatja zenei pályafutását.

Tamók Andrea

Lakatos Mátyás, illetve ahogy ismerik, Kanesz Matyi nagy lehetőségnek tartja a közös munkát. Beküldött fotó

– Városszerte ismert egri ­zenészcsaládból származik. ­Tudja esetleg, hogy hány generációra visszamenőleg teszik boldoggá zenével a környezetüket?

– Ami azt illeti, apai részről nagyon sokáig kellene visszamenni a családfában, hogy megtudjuk, honnan is indult az egész... Viszont tudtommal az első kiemelkedő, országszerte ismert és elismert muzsikus a dédnagyapám volt. Anyai részről azt hiszem, csak anya volt az, akinek zenével, énekléssel kapcsolatos ambíciói voltak. Úgy gondolom, hogy jómagam sem gyakorlati, sem elméleti zenei tudásban nem közelítem meg az ősöket. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy míg ők jazzisták voltak, én popzenész, énekes vagyok.

Lakatos Mátyás, illetve ahogy ismerik, Kanesz Matyi nagy lehetőségnek tartja a közös munkát. Beküldött fotó

– Mikortól énekel?

– Körülbelül nyolc éve kezdtem el énekléssel próbálkozni. A hangszerekkel valamivel később kezdtem el foglalkozni, hét éve gitározok és zongorázni is tanultam öt esztendeig. Az elmúlt évek alatt sok mindent magamba szippantottam, Michael Jacksontól, Prince-től kezdve Elvis Presley-ig. Talán őket mondanám meghatározó zenei példaképeimnek. De mivel ma a stílusomat a pop mellett az R’nB’ jellemzi, ezért olyan énekeseket tekintek példaértékűnek, mint Chris Brown. Elsősorban énekesnek tartom magam, viszont pár éve rengeteget foglalkozok dalírással, hangszereléssel, stúdiómunkákkal, ezért újabban merem magam zenésznek is hívni. Azt gondolom, hogy ez az, amihez a legjobban értek, és ez az, aminek minden egyes pillanatát élvezem. Mikor elkezdtem, ez volt a nagy álmom, ma már azt szeretném, pontosabban eltökélt célom, hogy ne csak álom legyen.

– Hol találkozott a Stereo 2.0 együttessel?

– Éveken keresztül folyamatosan töltöttem fel magamról zenés videókat az internetre, aztán készült egy felvételem, melyben ByeAlex egyik formációjának a Senkise című dalát dolgoztam át. Ezt a felvételt Alex megosztotta a zenekar közösségi oldalán és ezt látta Leo, a Stereo 2.0 alkotója is. Ekkor vette fel velem a kapcsolatot és végül úgy alakult, hogy én lettem az új énekes.

– Mit érdemes tudni a zenekarról?

– Az együttes 2009-ben indult, többször jelölték Viva Comet és Bravo OTTO díjra. A Minden Más című dalukkal azonnal betörtek a hazai zeneiparba. Zenéjüket elektro-pop és a lírikusabb lassabb dalok egyaránt jellemzik. Most munkával teli időszaknak nézünk elébe. A klubfellépések már elkezdődtek, a következő megálló Egerben lesz március ­22-én a Ligetben. Folyamatosan dolgozunk új dalokon és egy új videóklipet is szeretnénk a közeljövőben forgatni. Persze ezeken kívül van rengeteg ötlet, elképzelés, amiket szeretnénk megvalósítani.

– Erről szólnak a mindennapok is?

– A Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügy-Számvitel karának hallgatója vagyok, ezért a hétköznapok nagy részét az egyetemen vagy tanulással töltöm. Szabadidőmben edzőterembe járok, a barátaimmal vagyok vagy zenélek. Régebben gondot okozott megtalálni a balanszot a zenei és a magánélet között. Ma már nem jelent különösebb problémát, most a zenekar a legfontosabb, amiért szívesen hozok áldozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!