kulturális esemény

2019.05.05. 11:26

A hagyományos értékek megőrzése volt a fő célja a hevesi Civil Napnak

Gyermek-, felnőtt­csoportok, gyermekintézmények tanulói mutatkoztak be a tizenharmadszor megrendezett Hagyományőrző Civil Napon május 1-jén a Radics Udvarban.

Szabó Katalin

Az ózdi Szabad Szombat Táncegyüttes is bemutatta Hevesen a műsorát Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor

A hagyományos értékeket közvetítő kulturális esemény főszervezője évek óta a Csillagvirág ­Népművészeti Egyesület. A délutáni táncfesztivál és a táncház a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola, s a Városi ­Művelődési Központ közreműködésével valósult meg. Díszvendég volt a 45 éve tevékenykedő Hevesi Nyugdíjas Egyesület, amelynek hagyományőrző kórusa nyitotta meg a programot.

– A rendezvényen a ­Marci bojtárokkal együtt megemlékeztek Heves elmúlt évben elhunyt Örökös Marcijáról, a Marci-legenda megvalósítójáról, Janosek Antalról – tájékoztatott Báder Vera, a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet elnöke, aki hangsúlyozta, Heves Marcija a város értéktárába került.

– Az a feladatunk, hogy ezt a legendát tovább éltessük, gazdagítsuk. Ám ez a nap a tánc, az ének, az egymásra találás napja – szólt a vendégekhez. Budai Sándor a civil szervezetek képviseletében úgy fogalmazott, sok ember azzal a szándékkal éli az életét, hogy emléket hagyjon maga után. Ez Janosek Antalnak sikerült.

Szabó Zsolt, a térség országgyűlési képviselője üdvözölte a jövő nemzedékét. Arról beszélt, hisznek abban, hogy a jövő a gyermekeink kezében van, s abban, hogy azért dolgozunk, legyen kinek átadni mindezt, s méltóképpen képviseljék a várost, az országot.

Ezt követően átadták Heves Város Önkormányzata és a civil szervezetek által meghirdetett Tehetséges Gyermekek díjakat.

Az ózdi Szabad Szombat Táncegyüttes is bemutatta Hevesen a műsorát Fotó: Hevesi Hírportál/Jakab Tibor

Elismerésben részesült a Hevesi Körzeti Általános Tagiskolából Besenyei Boglárka és Hornyák Patrik, a Szent Gellért Katolikus Általános Iskolából Patkovics Dóra és Kertész Lili Anna, a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskolából Szabari Dominik és Kolláth Márk. A Hevesi József Általános Tagiskola diákja, Farkas Letícia, a Benedek Elek Általános Iskola és Speciális Szakiskola tanulója, Kolompár Dávid, az Eötvös József Református Oktatási Központ diákjai közül pedig Sebők Tímea, Makovnyik Krisztina, Nagy Lili és Andorfi István, valamint a Zeneművészeti Tagintézményből Lólé József és Bakos Lili.

Bemutatkoztak a Marci bojtárok, a gyermekintézmények és a hagyományőrző csoportok, volt kanásztánc, s kiállítás a szakkörök munkáiból. Fellépett az ózdi Szabad Szombat Táncegyüttes, amely megnyitotta a táncházzal szervezett Tavaszi Táncfesztivált, amelyen az egerszalóki Tekergő Zenekar muzsikált.

A néptáncoktatás helyzetéről konferenciát rendezett a Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola. A hagyományőrző nap programját a Szubjektív Zenei Műhely műsora zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!