hagyományőrzés

2019.07.25. 10:56

Összegyűjtik elődeik helyi értékeit a mátraballaiak

A községben is szeretnék immár összegyűjteni azokat a helyi értékeket, amelyek a megyei értéktárba kerülhetnek.

B. K.

Közös értékeinket gyarapítanák a ballaiak

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Lajtosné Lécz Erzsébettől, a dalkör vezetőjétől megtudtuk, a község gazdag hagyományokban és rengeteg tárgyi emléket is megőriztek. Ezek a Petőfi úti Palóc Tájházban láthatók. A két helyiségében a falusi mindennapok használati tárgyai találhatók a múlt század elejétől. Az elsőben a háztartásban és a ház körüli munkákban használatos eszközök – vajköpülő, szövőszék, zséter, tulipános láda, mángorló, teknő – sorakoznak, a másodikban találhatók a vetett ágy, bölcső pólyás babával, faragott asztal, szekrény, székek.

Közös értékeinket gyarapítanák a ballaiak Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A szobákban a falakat hímzett falvédők, az asztalokat terítők díszítik. A palócság kulturális ismertetőjegyei között előkelő helyen említik a népviseletet, amit már csak a hagyományőrző csoport visel a fellépésein. A palócbaba-kiállítás ezen öltözékeket szemlélteti. A babák ruháit saját kezűleg készítette Répás Imréné, s ajánlotta fel a Palóc háznak. E kincseket is az értéktárba szánják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!