zene és tánc

2019.10.31. 17:30

Húszéves jubileumot ünnepeltek a táncosok Bélapátfalván

Nagy sikert aratott a bélapátfalvi B-Dance tánccsoport előadása, régi tagok és szülők is felléptek.

Tóth Balázs

Végigtáncolták az estét. A gálán tizenhét produkciót láthatott a publikum

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Tóth Balázs

Szeptember végén gálaműsorral ünnepelte fennállásának huszadik évfordulóját a bélapátfalvi B-Dance tánccsoport. Az együttes megalakítását 1999-ben a művelődési ház akkori igazgatója, Mező Ervin kezdeményezte, majd a mindenkori vezetés támogatta, hiszen legfőbb céljuk, hogy átadják a zene, a tánc, a mozgás szeretetét a gyerekeknek. Első aranykorát a kétezres években élte a csapat Takácsné Csank Judit vezetésével, majd a nagyok kirepülése után a szülők összefogásával 2013-ban szervezték újra a csoportot. Óvodásokkal, első osztályos diákokkal kezdték el a munkát, akikből erős gárda alakult ki az évek folyamán, az utánpótlás pedig azóta is folyamatos. Takácsné Csank Judit, a bélapátfalvi B-Dance és az egri Csillag Táncstúdió vezetőjével azóta már két csoportban gyakorolnak a helyi és környékbeli gyerekek.

Végigtáncolták az estét. A gálán tizenhét produkciót láthatott a publikum
Fotó: Tóth Balázs / Heves Megyei Hírlap

A gálán tizenhét produkciót láthatott a publikum, s egy történetbe ágyazva fölvonultatták szinte az összes valaha készült koreográfia ruháit. A két és fél órás műsorban – ki élőben, ki pedig videófelvételen – jelen lehetett a kezdetektől napjainkig, több régi produkciót pedig a mai táncosok is előadtak, itt-ott esetleg új ötletekkel megspékelve, a mai korhoz igazítva a koreográfiákat. Takácsné Csank Judit meghívására nyolc olyan hűséges régi növendék lépett föl a maiakkal, akik a tízéves gálán is táncoltak. Van, aki azóta is megmaradt a táncművészetnél, például Borbás Katalin, aki most végre szólóban is megmutathatta tudását. Összesen tizenkilencen táncolták végig az estét, kiegészülve a régi táncosok fergeteges fellépésével, valamint a mostani szülők vidám meglepetéstáncával. A tízéves gála nyitányát is megismételték a maiak, ezzel tisztelegve a korábbi tagok előtt. A telt házas gálaműsor nagy sikert aratott, a ma már felnőtt táncosok pedig azt mondták, szívesen eljönnének fellépni a harmincéves évfordulóra is.

Ferencz Péter polgármester szerint, hogy a húsz év sok-e vagy kevés, viszonyítás kérdése, de a két évtized alatt felnőnek a gyerekek, ma már házasság előtt állnak azok a hölgyek, akik kisgyerekként még itt táncoltak a színpadon. Megköszönte a szülők áldozatát, hogy a gyerekek eljöhettek, dolgozhattak itt, rábízták őket Takácsné Csank Judit tanárnőre, aki nagy szakértelemmel dolgozott velük, sikereket ért el, s hölgyeket faragott belőlük. Mezőné Kovács Edit is méltatta a tánccsoport vezetőjét, a hozzáállását, lelkesedését, azt, hogy szívvel-lélekkel dolgozik a lányokkal.

A gálának köszönhetően új tagokkal is bővült a csoport, októberben tizennégy óvodás csatlakozott a lányokhoz, de iskolások is vannak, akik úgy döntöttek, hogy szeretnék kipróbálni a táncot. A következő hónapok feladata az lesz, hogy megtanítsák nekik az alapokat és beillesszék őket a haladók közé, elsajátítsák a koreográfiákat, s versenyekre vigyék őket. Takácsné Csank Judit örül annak, hogy sok gyerek csatlakozott hozzájuk, a legtöbben bélapátfalviak, de balatoniak, szilvásváradiak és mikófalviak is kedvet kaptak a tánchoz, mozgáshoz. A tánc nem csak a testet, a lelket is építi, boldogabban nőnek föl a fiatalok, teljes harmóniában önmagukkal.

Sikeresek az országos versenyeken

A gyerekek évente több alkalommal is bemutatják tudásukat, évzáró műsorokon, tánctáborokon, rendezvényeken. Versenyeznek is, az országos Revolution Dance Cup rendezvényein egyebek közt arany minősítést szereztek. Mezőtúron egyéni és csoportos koreográfiáikkal kaptak díjakat. Az egri Miénk a tér fesztiválon Stílus különdíjat érdemeltek ki, idén pedig döntőbe jutottak a megyei TEhetség versenyen. Tavaly első alkalommal léphettek föl külföldön, szlovákiai Jászón. A Bélapátfalvai KulTurDia Nkft. jóvoltából emblémás pólókban utazhatnak a fellépésekre, Mezőné Kovács Edit pedig bízik a csoportban és népszerűsíti őket. Nagy köszönet jár a szülőknek is, akik támogatása egyedülálló: ennek is köszönhető, hogy a gyerekek egyre szebb eredményeket érnek el. A csoport utazásait az önkormányzat segíti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!