Egri Zenészek Egyesülete

2019.10.28. 11:49

Zenével népszerűsítenék Egerben a kultúrát

A Cukorbetegek Egri Egyesülete, a Csere Kör Közösségi Egyesület, az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület és a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete együttműködési megállapodást írt alá az Egri Zenészek Egyesületével. Erről beszélgettünk a projekt szakmai segítőjével, Simon Klárával.

Molnár Helga

Megszületett a megállapodás az öt szervezet között. Beküldött fotó

Fotó: Picasa

– A pályázó közhasznú egyesület, azaz az Egri Zenészek Egyesülete célja az élő zene hagyományainak ápolása. Tevékenységük minden generációra és társadalmi csoportra kiterjed, s különös gondot fordítanak a hátrányos helyzetűekre. Kiemelt feladat az egyesület művészeti csoportjainak fenntartása és azok koncertjeinek szervezése – mondta Simon Klára.

Az egyesület évtizedes tapasztalatát, kapcsolati hálóját hasznosítja a Közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések elnevezésű pályázati projektben, melynek keretében született meg ez a megállapodás.

Megszületett a megállapodás az öt szervezet között. Beküldött fotó

– A projekt, melynek menedzsere Gonda László, célja a város lakóinak aktív kultúrafogyasztásának ösztönzése, a városhoz kötődés erősítése a zene segítségével, a fiatal és idősebb zenészeinek bemutatása köztereken, épületekben. Megismertetjük a helyi kulturális értékeket a város lakosságával – részletezte. A szakmai segítő kifejtette, a projekt három szakaszból áll, s jövő augusztusig tart majd.

Az első modul és a programok

Városunkban nagy hagyományai vannak a civil szervezetek által végzett egészségügyi ismeretterjesztő tevékenységeknek. A szervezetek figyelemfelhívó programjain többnyire valamilyen művészeti program is megjelenik. A projekt ezeket a műsorokat kívánja magasabb szintre emelni, helyi zenészek, énekesek munkáját koordinálják, közös koncertet szerveznek.

A megállapodás résztvevői

Az Egri Zenészek Egyesülete a tervek szerint a projektet a következő szervezetekkel együtt valósítja meg: „Az Egri Számítástechnikai és Rehabilitációs Szakképzésért” Alapítvány, a Bornemissza Gergely Közhasznú Alapítvány, a Cukorbetegek Egri Egyesülete, a Csere Kör Közösségi Egyesület, az Egerszalóki Tekergő Zenekar, az Egri Csillagok Népdalkör, az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület, az Egyesület Eger Idegenforgalmáért, valamint a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete.

– Közülük néggyel már a projektnyitó koncert előtt megkötötték a megállapodást, hamarosan a többire is sor kerülhet – tájékoztatott Simon Klára.

– Az első az Egri Egészség- és Környezetvédő Egyesület Egészségnapján, október 19-én Völgyi Zsuzsi, Halmos András és Gonda László slágerkoncertje volt. Második alkalommal a Magyar Rákellenes Liga Egri Alapszervezete önkénteseket köszöntő klubnapján november 12-én a kórház refektóriumában Dobó Katica magyar nóta- és operetténekes, Barta Anci, Bene Kati és Gonda László szórakoztatja a közönséget. A modul harmadik eseménye Kunovics Katinka és a Gonda-Báder duó karácsonyi koncertje lesz a Cukorbetegek Egri Egyesülete ünnepi klubfoglalkozásán december 14-én a városházán – osztotta meg lapunkkal Jakabné Jakab Katalin, a Cukorbetegek Egri Egyesületének elnöke.

A második modul mindenkinek szól

Simon Klára elmondta, a tematikus estek más szempontból mutatják be a mindennap látott épületeket, hozzájuk kapcsolódó történeteket.

– A program régi igényt elégít ki, hiszen a helyiek rajonganak lakóhelyükért, de sajnos csak ritkán van módjuk ingyenes idegenvezetésen részt venni. Az idegenvezető Badacsonyiné Bohus Gabriella, aki Eger értékeit több mint 25 éve mutatja be, ez idő alatt külföldi és belföldi turisták ezreit kísérte városában és Magyarországon egyaránt. 2020. májusában két program lesz – részletezte.

A harmadik modul a fiataloké

Itt a középiskolások tehetséggondozása jelenik meg. A program megszólítja a középiskolás korosztályt, felkészíti őket az évről évre visszatérő helyi versenyekre, többek között az Utcazenész Fesztiválra, a Szepesi György Bárzenész Fesztiválra és más amatőr zenei eseményekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!