remélés

2020.02.22. 19:09

Tetőtől talpig koromban űzték el a telet Novajon

A farsang végéhez köthető egyedülálló téltemető, tavaszváró, alakoskodó szokást elevenítettek fel szombaton Novajon.

M. H.

A hagyományokhoz hűen délelőtt megnyitóval, menyasszonykikéréssel s a remélők menetének indulásával kezdődő, hajnalig tartó táncos mulatsággal záruló programban egy állakodalmas menet jellegzetes, maskarába öltözött legényei végig járták a falu utcáit csörömpölés és zeneszó közepette. Bementek a lányos házakhoz, bekormozták az ott lakó fiatal lányokat, asszonyokat, cserébe tojást és szalonnát kaptak, amelyeket összegyűjtve este megsütöttek és elfogyasztottak az iskola épületében.

A menetben résztvevők száma nem kötött, ám vannak állandó, nélkülözhetetlen zsánerfigurák, mint például drótos tót, köszörűs, tollas zsidó, kéményseprő, akiknek jelenléte nélkülözhetetlen. A koromnak tisztító hatást tulajdonítanak, megszabadít a gonosztól, rossztól, betegségtől.

A rendezvény megnyitóján Nyitrai Zsolt, Novaj és térsége országgyűlési képviselője köszöntötte a remélőket.

– Ma az a cél, hogy előcsalogassuk a tavaszt. Szívből gratulálok a novajiaknak ahhoz, hogy megőrizték ezt a hagyományt – hangsúlyozta.

Ezt követően a szokásokhoz hűen kikérték a menyasszonyt, majd elindult a remélők menete. A lakodalmasok minden járókelőt bekormoztak, hogy aztán a cserébe kapott tojást, kolbászt és szalonnát közösen megsütve féktelen cuháréval zárják a napot. Évről évre egyre nagyobb érdeklődés kíséri a remélést, a novajiak alakoskodó farsangi népszokását, mely 2016-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!