ajánló

2020.04.16. 20:00

Maradj otthon a Heollal: 5 sportfilm az egész családnak

A járvány idején az otthon töltött idő is lehet hasznos és szórakoztató, ebben szeretne portálunk is segítséget nyújtani. Következő összeállításunkban ajánlunk öt, klasszikus sport-témájú filmet az egész családnak.

HEOL

1. Pelé

Amerikai életrajzi film, 107 perc, 2016

Edson Arantes do Nascimento, azaz ahogy világszerte ismerik, Pelé egy sportlegenda, aki örökre megváltoztatta a labdarúgást. Egy nemzeti hős, aki valóra váltotta álmát. Mielőtt ikonná vált volna, Sao Paolo egyik nyomornegyedében kergette a rongylabdát, mert családja nem tudott neki igazi játékszert venni. Nehéz és küzdelmes gyermekkora volt, az utcán csiszolta tehetségét. 15 évesen már a Santosban játszott, és 17 évesen jutott fel a csúcsra, amikor győztes góllal világbajnokká tette hazáját.

2. Eddie, a sas

Angol-amerikai-német vígjáték, 105 perc, 2015

Eddie nem igazán ügyes, sőt, első ránézésre kifejezetten kétballábasnak tűnik, viszont nagyon lelkes. És ő az egyetlen, aki síugróként a brit színeket képviseli az 1988-as Calgary téli olimpián. Így aztán ő lesz a brit sporttörténet egyik legnagyobb legendája: példa arra, hogy nem szabad feladni, hogy érdemes küzdeni, és nem a győzelem a fontos – bár az is nagyon jól tud esni. Eddie és edzője a lehetetlent vállalják, és talán valóra is váltják. Egy egykor hatalmas nemzet tőlük várja, hogy újra igazán büszkék lehessenek.

3. Borg/McEnroe

Svéd-dán-finn dráma, 100 perc, 2017

Wimbledon, 1980. Évtizedek óta a legcsapadékosabb nyár. Mindenki várja, hogy a világ első számú teniszezője, Björn Borg megszerezze az ötödik wimbledoni bajnoki címét. De csak kevesen tudnak a színfalak mögött zajló drámáról: a mindössze 24 éves Borg az összeomlás határán áll: fásult, kimerült, kételyek gyötrik. Eközben kihívójának, a húszéves John McEnroe-nak feltett szándéka, hogy letaszítja a trónról az eddigi bajnokot.

4. Minden héten háború

Amerikai filmdráma, 150 perc, 1999

Mindegy, hogy ki az ember, mindegy, miből él, mindig lesz valaki, aki fiatalabb, gyorsabb és erősebb. Erre döbben rá az idősödő Tony D'Amato, a négy éven át bajnok Miami Sharks focicsapat vezetőedzője. A legújabb bajnokságban a csapat háromszor egymás után veszít, a rajongók elpártolnak, a jól bevált, idősebb csapat kapitánya és sztárja súlyosan megsérül, ám ennek ellenére ragaszkodik a sportban szerzett hírnevéhez. D'Amatónak eközben elromlott házasságával, tőle elpártoló gyerekeivel és a csapat fiatal társtulajdonosával, Christina Pagniaccival is meg kell küzdenie. Pagniacci az apjától örökölte a csapatot, és a marketing diktálta feltételeket szem előtt tartva akarja a Sharkst menedzselni.

5. Csoda a jégen

Amerikai filmdráma, 135 perc, 2004

Kisebbfajta csodát hajtott végre az amerikai jéghokicsapat az 1980-as téli olimpián. A főiskolásokból és egyetemistákból álló amerikai együttes rácáfolva minden előzetes számításra, legyőzte a verhetetlennek tartott szovjet csapatot, és megszerezte az olimpiai aranyérmet. Herb Brooks edző egy amatőr játékosokból álló, tapasztalatlan társaságból néhány hónap alatt ütőképes hokicsapatot csinált, amely méltó ellenfele lett a sportágat uraló szovjeteknek. A fiúkat utána valóságos nemzeti hősöknek kiáltották ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!