Rendhagyó módon emlékeznek Hell Miksára az egri Eszterházy Károly Egyetemen

Hell Miksa jezsuita csillagász születésének 300. évfordulójára emlékezik a egri Eszterházy Károly Egyetem egy rendhagyó kiállítás keretében. A kiállítás anyaga jelenleg csak virtuálisan tekinthető meg.

Heol

A Líceum épülete is nagyban hozzájárul Eger népszerűségéhez Fotó: Lénárt Márton

Már hagyomány, hogy a Tittel Pál Könyvtár II. emeleti részlege előtti tárlókban egy-egy jelentős személyiséget fókuszba állítva, közös kiállításban mutatja meg vonatkozó köteteit az Eszterházy Károly Egyetem (EKE) Tittel Pál Könyvtára és a Főegyházmegyei Könyvtár. A melléjük helyezett tablók szövege ez évben az egyetem különböző tanszékeinek összefogásából született, a Kulturális Örökség és Művelődéstörténeti Tanszék vezetőjének irányításával. A csillagászati témának köszönhetően a Varázstorony is segítette a megvalósulást – olvasható az egyetem honlapján.

Az egyetem célja a kiállítással Hell alakjának és egri kötődésének bemutatása. A tablókon megjelenő szövegek bemutatják a jezsuita szerzetes életét, sokoldalúságát, külön kiemelve természettudósként tett vardói útját és Egerre gyakorolt hatását, a Líceumban végzett munkáját. Ízelítőt kapunk Eszterházy püspökkel folytatott levelezéséből és a Főegyházmegyei Könyvtár Csillagászati Külön-gyűjteményének kialakításából – írják közleményükben.

A különleges kiállítás anyaga jelenleg csak virtuálisan látogatható, az Eszterházy Károly Egyetem honlapján érhető el, vagy <<IDE>> kattintva is megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!