kultúra

2020.08.09. 15:30

Az egri színház igazgatója szerint a társulat és a közönség is biztonságot érdemel

A legutóbbi városi közgyűlés arról döntött, hogy az önkormányzat százszázalékos tulajdonú társaságaként, hárommillió forintos jegyzett tőkével, 2021. augusztus elsejével megalapítja a Gárdonyi Géza Színház Nonprofit Kft.-t. Blaskó Balázzsal, a teátrum ­igazgatójával beszélgettünk, mi a véleménye e döntésről.

Molnár Helga

A Gárdonyi Géza Színház direktora nem indul a posztért, de aggódik a teátrum jövőjéért

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gál Gábor

A közgyűlési felszólalásában a direktor elmondta, évekkel ezelőtt megfordult a fejében a nonprofit gazdasági szervezetté válás lehetősége, de végül ezt elvetették. Szavai szerint a későbbiekben bebizonyosodott, biztonságot ad, hogy az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye (EKVI) alá tartoznak. Így a nehéz körülmények között lavírozva sem hagyták „elúszni” a színházat.

Hozzátette, a mostani gazdasági helyzetben nem tartja jó döntésnek a színház nonprofit kft.-vé alakítását. A járványhelyzet előtt az intézmény csúcsra járt, a legjobb mutatókat produkálta, ezért sem látják értelmét és indokát a változtatásnak.

– Annak idején, nyolc évvel ezelőtt, amikor ez a gondolat felmerült, hasonlóan labilis helyzetben éltünk. Egy gazdasági recesszióval terhelt időszakban léteztünk, a városok eladósodtak, a színház is nehéz helyzetben volt, éppen ezen okok miatt vetettük el akkor a nonprofit kft. létrejöttének tervét. Ezt persze sok megbeszélés, vita, egyeztetés előzte meg, de végül maradtunk intézményként a város fenntartásában – részletezte immár lapunknak.

A Gárdonyi Géza Színház hivatalban lévő igazgatója szerint a váltáson csakis stabil pénzügyi helyzet és gazdálkodás mellett érdemes gondolkodni.

– Jelen pillanatban, s ezt próbáltam megértetni a közgyűlés tagjaival, ez egy hirtelen, váratlan, gyors felvetés, semmifajta előzménnyel nem rendelkező elképzelés, melynek megvalósítására rámehet a színház. Eger közönsége, s színházunk társulata biztonságot érdemel – figyelmez­tetett.

Az elfogadott előterjesztés szerint a nonprofit kft.-vé válás változatosabb programot, nagyobb nézőszámot hozhat, de ezt a direktor cáfolja. A közgyűlés felhatalmazta továbbá a polgármestert, hogy kezdje meg az egyeztetést az Emberi Erőforrások Minisztériumával a folyamat közös lebonyolítására.

A Gárdonyi Géza Színház direktora nem indul a posztért, de aggódik a teátrum jövőjéért
Fotó: Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– Véleményem szerint a működési formának vajmi kevés köze van a műsorpolitikához vagy a nézőszámhoz. Úgy gondolom, s nézőink visszajelzései is ezt bizonyítják, hogy színházunk kínálata rendkívül sokszínű, változatos. Az utóbbi 10 év alatt hatezer néhány százról évi ­12–13 ezerre emelkedett bérletszámot pedig túlszárnyalni – figyelembe véve az iskolaszüneteket, a három-négy napos hétvégéket, Eger és a kistérség speciális igényeit s nézőink színházba járási szokásait – szinte lehetetlen. Bele sem fér az évadunk naptárába – magyarázta.

A teátrum vezetője a színház működési formájának átalakításáról tárgyaló bizottság ülésére nem kapott meghívást, s bár a közgyűlésen kifejthette ­gondolatait, az előterjesztést elfogadta a grémium. Adódik hát a kérdés, hogy szerinte mi lehet az előterjesztés hátterében.

– Ez egy-két jelenlegi és volt önkormányzati szereplő „találmánya”. Meggyőződésem, hogy bizonyos egyéni törekvések, inkompetens ­ambíciók próbálják meg a Gárdonyi Géza Színház életét erőteljesen befolyásolni. Messzemenő következtetéseket ebből itt és most nem kívánok levonni, bár vannak elképzeléseim. Egy bizonyos háttérember eddig is sok kárt okozott már Eger kulturális életében. Ismerem az előterjesztő korábbi szerepvállalását is, mindig is rendkívüli érdeklődést mutatott a teátrum működése iránt. Ez fokozódott, s a politikai hatalom megszerzésével kiteljesedett – fogalmazott.

Hozzátette, ebben a helyzetben, amikor a grémium hitelfelvételről is döntött, s a gazdasági helyzet rendkívül sérülékeny, ezt a napirendi pontot le kellett volna venni a megtárgyalandók közül. Később, jobb körülmények között, gondos előkészítés után, átgondoltan kellene újra előhozni. Az mindenképp jobb döntés, mondta, hogy az eredeti előterjesztésben szereplő január 1-jei dátumot, amely a váltást jelentette volna, módosította a testület augusztus 1-re – így még van némi idő a felkészülésre. Felhatalmazást kapott a polgármester, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumával egyeztetve történjen az átalakulás, de kérdéses, hogy stabilizálódhat-e a kitűzött időpontra az önkormányzat anyagi helyzete. Vannak színházak, melyek nonprofit kft.-ként működnek, de ez csak kiegyensúlyozott, harmonikus gazdálkodás mellett válhat be – emelte ki.

Blaskó Balázs igazgató mandátuma január 31-én lejár, a pályázati kiírás már elérhető, így adódott a kérdés, indul-e újra a pozícióért, s ha igen, hogyan illeszkedik e módosítás a terveihez.

– Tíz év van mögöttem, tízesztendőnyi egyezkedés, harc, küzdelem, a társulat életben tartása, a színház érdekeinek megértetése mentén. Nem tervezem, hogy újra pályázom. Hiszem és remélem azonban, hogy amit a Gárdonyi Géza Színházban felépítettünk, nem tűnik el nyomtalanul. Hogy ez az értékes, összekovácsolódott társulat azon az úton haladhat tovább, amelyen – visszanyúlva a színházat annak idején újraalapítók hitvallásához – elindult. S amellyel elnyerte az egri közönség szeretetét – összegezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!