művészet

2020.09.09. 20:01

Egri fafaragók is dolgoztak a betlehem megalkotásán

A borsodi Kisgyőr fafaragó táborban két nagy projektbe is belefogtak a Kárpát-medencei magyar alkotók.

Tóth Balázs

Kiss István Nimródot faragta ki

Fotó: Beküldött fotó

A Kárpát-medencei betlehem megfaragásán dolgoztak a héten a kisgyőri fafaragó tábor alkotói, köztük három egri művész. Kiss István fafaragó népi iparművész, a Heves Megyei ­Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, először kaptak meghívást a táborba, amelyről tudják, hogy régi, nagy hírű tábor, harminc éve működik, vezetőjét, Kékedi Lászlót pedig régóta ismerik.

– A Kárpát-medence betlehemét szerették volna elkészíteni, és meghívtak bennünket is. Hárman jöttünk Egerből, Balatoni Tibor, Szabó József és én. Feladatul két királyalak és a kis Jézus-alak elkészítését kaptuk, ezen dolgozunk ötödik napja – mondta csütörtöki látogatásunkkor Kiss István.

– Magyaros királyokat faragunk, az enyém konkrétan Nimród király lesz, aki cifra szűrt visel, s térdelni fog, ő adja át az első ajándékot, társai pedig körülötte állnak majd. Mivel ez egy össznépművészeti projekt lesz, a kompozícióban más művészeti ágak is megjelennek, a királyok kezükben kerámiaedényt tartanak majd – magyarázta Kiss István.

Elárulta, nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy ezeket a figurákat faraghatják, de minden alak egyformán fontos a betlehemben. Annyiban kihívást jelent számukra a feladat, hogy előzetes terv nélkül készítik a szobrokat, vasárnap, a tábor kezdetén dőlt el, ki mit választ. A tervek így csak fejben vannak meg, folyamatosan alakultak az elképzelések, szerdán például még nem tudta, milyen lesz a király viseletének díszítése. Végül kicsit matyó hatású tulipános motívumok kerültek rá, ezek futnak körbe a galléron, a szűr ujján és az alján.

– Van, akinek hamarabb el kellett mennie a táborból, így még nem fejezte be az alkotását, de visszajön majd. Ez egy családias tábor, bármikor el lehet kezdeni, folytatni a munkát, az a lényeg, hogy készen legyen. Szeretnénk, hogy ha a körülmények engedik, a Betlehemet felavassák adventkor. Hogy sikerül-e, még nem tudjuk – tette hozzá a népi iparművész.

Balatoni Tibor szerint izgalmas volt a munka, csütörtökön már látták a végét.

Kiss István Nimródot faragta ki
Beküldött fotó

– Ez életem második láncfűrészes szobra, kisebbeket csináltam eddig. Megtisztelő, hogy meghívtak bennünket, örülök, hogy itt lehetek, megismerhettem több alkotót, hiszen az ország majdnem minden pontjáról vannak itt fafaragók, Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből is érkeztek vendégek. Jó hangulat kerekedett, jól éreztük magukat. Igaz, fáj mindenük, el vagyunk fáradva. Minden ilyen alkotótáborban való részvétel, különösen, ha valaki először van valahol, nagy izgalommal jár. Ahol már volt az ember, ott megvan a helye, bedolgozta magát, tudja, mit hogyan kell csinálni. Ilyenkor viszont az jár a fejében, megállja-e a helyét, fog-e tudni úgy faragni, ahogy a többiek, vagy ahogyan elvárják. Például a tempóban, Pista ugyanis villámgyors, míg mi lassabban haladunk, de azért igyekszünk. Reménykedünk, rendben lesz minden, elfogadható lesz a végeredmény. De ismerik a munkáinkat, máskülönben nem kaptunk volna meghívást – beszélt az első tábor kihívásairól Balatoni Tibor.

Az ő királyáról elmondta, Szent Lászlót készíti el a hermája alapján. Eltér a ­bibliai formátumtól, de azt képviseli majd, s nem is a magyar király attribútumát, hanem ajándékot tart majd a kezében. A harmadik királyt, IV. Bélát egy erdélyi fafaragó, Angi István készíti.

Szabó József a jászolban fekvő kisdedet formázta meg. Az alakot Kiss István tervezte meg, ő pedig kifaragja, csütörtökön már látszott, mi lesz belőle, a feje nagyjából elkészült, ezután következtek az apróságok és a finomítások. Ő is elmondta, örült a meghívásnak, társaival együtt jól érezték magukat a táborban, jó csapatban dolgozhattak, mindennel nagyon meg voltak elégedve. Bízik abban, hogy az itteniek is meg lesznek elégedve a munkájukkal.

Kékedi László, a tábor szervezője, Kisgyőr polgármestere, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának vezetője elmondta, két nagy projekten dolgoztak közösen a fafaragók, egyrészt az országház elé tervezett betlehemen, amely méltó volna az intézményhez, illetve a Kisgyőr határába tervezett Szent Korona kilátó elkészítésén. Előbbi huszonhét szoborból, az istállóból és egy haranglábból áll, a kilátót pedig tizenhat, paraszti népviseletben ábrázolt szobor tartja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!