Maratoni Folkhétvége

2020.10.09. 18:26

Megyei alkotók műveiből nyílt tárlat Egerben

A kiállítás a Maratoni Folkhétvége nyitánya volt.

Sz. M. L.

Fotó: Huszar Mark

– Harmincegy alkotótól mintegy kétszáz művet tekinthetünk ma itt meg – árulta el Kiss István a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. A Velünk Élő Népművészet címmel, péntek délután bemutatott tárlat, egyben a Maratoni Folkhétvége nyitánya volt.

Az eseményen Berecz Mátyás alpolgármester elmondta, hogy a népi kézművességből minden művészeti ág sokat merített. Fehér Zsombor, kétszeres Fonogram díjas előadóművész az esemény fényét emelve azon a somogyi hosszú furulyán játszott, melyet a nemrégiben elhunyt Dsupin Pál István népzenész készített.

Beszprémy Katalin a Hagyományok Házának népművészeti tárvezetője ismertette, hogy a Heves megyében élő népi iparművészek válogatott tárlatán fafaragásokban, hímzésekben, bútorokban, és viseletdarabokban is gyönyörködhetett a közönség. – Egy nép művészete akkor el, ha nem csupán a múzeumokban találkozunk vele. Az itt látható szebbnél-szebb alkotások, tradicionális és újraalkotott tárgyak, kulturális örökségünk értékes darabjai – emelte ki.

 

A Bartakovics Béla Közösségi Házban megtekinthető kiállítás megvalósulását a város önkormányzata, az EKMK és a Hagyományok Háza is támogatta. Közös céljuk a hagyományok őrzése és bemutatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!