elismerés

2020.12.15. 11:56

Egri zongorista lett a tehetségtámogató program nyertese

Az egri Csibi Orsolya Boglárka lett a győztese a MOL Tehetségtámogató Programjának, mely az idei tanévben összesen 19 millió forinttal támogatja a 10-23 év közötti tehetséges művész- és kutatójelöltek pályafutását.

Heol

Csibi Orsolya Boglárka

Forrás: Eger Hírek

Idén a koronavírus-járvány miatt sok verseny és kurzus elmaradt, ezért érzékelhetően kevesebben, összesen 202-en

igényeltek támogatást, melynek összege még így is csaknem ötszöröse volt a rendelkezésre álló keretnek – tájékoztattak közleményükben a szervezők.

Mint írják: a szakértő zsűri értékelése után a pályázatot kiíró MOL Alapítvány kuratóriuma úgy döntött, hogy 59-en kapják meg az igényelt támogatást. Az elnyert összeget – összesen 19 millió forintot – a tehetségek leginkább hangszervásárlásra,

előadásokra és tudományos versenyekre való felkészüléshez szükséges eszközök beszerzésére, vagy egy-egy verseny útiköltségeinek támogatására fordíthatják majd, illetve a felkészítő tanár díját is finanszírozhatják belőle.

A Heves megyei győztes az egri zongorista, Csibi Orsolya Boglárka lett. A fiatal tehetség Marosvásárhelyen született, jelenleg Egerben Kovácsné Gulyás Zsuzsanna tanítványa. Eddigi pályafutása során rendszeresen vett részt országos- és nemzetközi zongoraversenyeken. 2019 novemberében a Grazban megszervezett 6. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyen a nemzetközi zsűri második díjat és Bartók Emlékérmet ítélt oda számára. Ugyancsak a 2019-es évben első díjat nyert a Ferenczy György Zongoraversenyen.

Számos elismerésben részesült már Csibi Orsolya Boglárka Fotó: Eger Hírek

Jelentős eredménye még a tavalyi évi Országos Zongoraversenyen elért második díja és különdíja a legszebb romantikus mű előadásáért. Bízik benne, hogy 2021 tavaszán a járványhelyzet már lehetővé teszi számára, hogy részt vegyen a tervezett nemzetközi versenyeken Weimarban és Kassán.

Mint megtudtuk: a zsűri tagjai idén Devich Márton a Bartók Rádió igazgatója, Pázmány Karolina Ágnes vizuálisnevelés-tanár, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanszékvezető-helyettese és Pertis Szabolcs matematika-fizika szakos tanár, népzenész voltak. Elsődleges bírálati szempontjuk a pályázók eddigi eredményessége és jelenlegi igényük indokoltsága volt.

A támogatottak több mint egyharmada a 10-14 éves korosztályból került ki. Legtöbben zeneművészeti területről nyújtottak be kérelmet az ösztöndíjra, ami érthető is, hiszen egy hangszer megvásárlása komoly befektetés egy átlagjövedelemmel rendelkező család számára. A fiatal tehetségek előfinanszírozásként kapják meg a támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!