tehetségek

2021.01.20. 17:30

Tehetséges rajzosok mérték össze tudásukat az egri Eventus országos rajzversenyén

Idén harminc tehetséges, jó látásmódú diák jutott az egri Eventus művészeti középiskola országos rajzversenyének döntőjébe. A verseny jó hangulatban, a járványügyi szabályok betartásával, két napig zajlott.

Barta Katalin

Fotó:

A napokban immár tizenhetedik alkalommal rendezték meg az Egri Csillagok Országos és Határon Túli Tehetségkutató Rajzversenyt az Eventus Üzleti, Művészeti Szakgimnázium, Technikum, Gimnázium, Szakképző Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium falai között.

A sok éves múlttal rendelkező programot az általános iskolások körében hirdetik meg. A verseny célkitűzése, hogy Gárdonyi Géza nagyra becsült művét népszerűsítve a 13-14 éves korosztály rajzi tehetségeit felfedezze. – Célunk továbbá a fiatalok kulturális és vizuális alkotó közegének fejlesztése, illetve az iskolánkba felvételt nyert diákok tehetségének minél teljesebb kibontakoztatása – mondta el lapunk érdeklődésére Ónodi Mátyás, az intézmény művésztanára.

A Rákóczi szövetség, valamint a határon túli magyar pedagógus szövetségek közbenjárásával eljutott a felhívás Felvidék, Kárpátalja, és a Vajdaság régióiba is. Megtudtuk, az idei program lebonyolításában némi nehézséget jelentett a járványügyi helyzet, ám a szükséges egészségügyi óvintézkedések betartásával, kis csoportok részvételével mégis sikerült izgalmas, élményekkel teli versenyt szervezni.

Ez alkalommal ötvenkét beküldött pályamunkából harmincat választottak ki és hívtak meg a döntőbe. A határon túlról érkezett tíz mű alkotójával sajnos ebben az évben nem találkozhattak a pandémia miatt.

Az alkotásokból kiállítás is nyílt. Az Eventus Facebook oldalán is megtekinthetők. Fotó: Juhász Nándor

A második forduló során a regény egy meghatározott részletéhez kellett illusztrációt készíteni. A zsűri a képi ábrázolás eredetiségét, a figurális elemek megoldását, a kompozíció és a rajzi, festészeti eszközök alkalmazását vette figyelembe az értékeléskor.

Az eredményhirdetés szerény keretek és zárt kapuk között zajlott, de közösségi oldalon közvetítve a szülők és az érdeklődők is nyomon kísérhették az eseményeket. A felvételek és az alkotások fotói az iskola Facebook oldalán továbbra is megtekinthetők.

A sajátos helyzet sajátos megoldásokat kívánt, így a két napra ütemezett döntő után egy-egy első helyezettet, valamint további különdíjakat határozott meg a zsűri.

Első helyezést ért el a dorogi Szita Lotti és Bagosi Brigitta, aki sárospataki diák. Különdíjban részesült két ózdi diák, Soós Gabriella és Bolyki Napsugár valamint Román Emese a Dorogról. Ugyancsak ilyen díjat nyert Demeter Anna Luca, aki Lakiteleken tanul, Csonka Dorina, a ságújfalui iskola tanulója, Peredi Angelika Jászfényszaruról, valamint Kis Lola Jászárokszállásról, ők vehették át az elismeréseket. Különdíjnak örülhetett a beküldéses fordulón való részvétellel Szabó Szonja, Sajószögedről. A vándorserleget – melyet a legtöbb pályamunkát beküldő oktatási intézmény nyerhet el – idén a szlovákiai Pongrácz Ágoston Alapiskola érdemelte ki, ahonnan öten neveztek. A szellemi teljesítményt oklevéllel és tárgynyereményekkel is jutalmazták az egyik bank ajándékcsomagjaival kiegészítve. A verseny színvonalának emelését, a tehetségek jutalmazását ezúttal is sokan támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!