fejlesztések

2021.04.28. 17:30

A járvány után kihagyhatatlan élmények várják a turistákat a Palóc Úton

A Palóc Út turisztikai szolgáltatói már nagyon várják a pandémia utáni újrakezdést. Több mint egy éve dolgoznak a most megvalósuló fejlesztésekért is, melyek illeszkednek az aktuális turisztikai trendekhez, a látogatók igényeihez.

Barta Katalin

A tájegység településein áthaladva a palóc hagyományokkal is ismerkedhetünk Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Dániel Berán

Ha újra szabadon mozoghatunk, s felébredünk a járvány okozta sokkból, érdemes olyan kirándulásokat szerveznünk, ahol biztonságban tehetjük meg az utat, s olyan élményekkel gazdagodhatunk, amelyeket méltán őriz majd a családi emlékezet. Biztos nem ér csalódás, ha célunknak a Palóc utat választjuk.

Gyula Csabától, a Palóc Út Egyesület egyik alapítójától megtudtuk, bár a pandémia megakasztotta a turizmust, az elmúlt egy évben az Európai Unió által támogatott magyar-szlovák projekt keretében minden partner arra törekedett, hogy megvalósítsa a terveit. A szolgáltatások, szálláshelyek megújultak, új funkciókkal bővültek.

– Az új helyzetben fokozottan fontos, hogy a szálláshelyek egyedi jellemzőkkel rendelkezzenek, autentikus hangulatot és megkülönböztető élményt kell biztosítani a hosszú távú sikerhez – fogalmazott portálunknak Gyula Csaba. – Palócföld még a felfedezetlen értékek tárháza. Bár turisztikai ismertsége csak pár településnek van, az egész vidék előnye lehet a közeljövőben, hogy itt nagyobb a tér, elkerülhető a zsúfoltság, környezettudatosak a szolgáltatók és a természet tapintható közelségben van.

Az utóbbi időben a kerékpározás feltételei számos fejlesztéssel javultak. Mivel változik a kereslet is, a helyiek válasza az egészségtudatos programok, az öngyógyítás módjainak bemutatása, emocionális és spirituális élmények kínálata.

A tájegység településein áthaladva a palóc hagyományokkal is ismerkedhetünk Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A kis családias szállásokon minimálisra csökkenthető az idegenekkel való találkozás. Itt biztonságban pihenhet a vendég. A cél továbbra is a fenntartható turizmus, amiben a helyi kultúra megismerése és a helyi termékek fogyasztása kedvező hatással van az adott helység lakóinak életére is. A turisták utazásra szánt pénzének nagy része itt marad, és segíti a vidék fejlődését. A hosszabb tartózkodáshoz aktív pihenést, új élményeket, szokatlan kalandokat nyújtanak. Bár Palócföld nincs a világ végén, itt el lehet vonulni a világ elől, de az online kapcsolattartás feltételei mindenhol adottak.

– Aki ismeri ezt a vidéket, tudja, nem csak nyáron lehet izgalmas dolog barangolni a Palóc úton. Nem csak húsvétkor érdemes megnézni Hollókőt, vagy szeptemberben megkóstolni a haluskát Vanyarcon – tette hozzá Gyula Csaba.

A Palóc Út Egyesület 16 éve építgeti a turisztikai tematikus utat. A határrégió szlovákoldali, palóc identitású helységei három éve csatlakoztak a szervezethez. Ekkor kezdték el a Podpolanie Kulturális Utat tervező, Kommunikációs Centrum DETVA, a Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, Hrusov település, a Szlovák Nemzeti Múzeum és Vanyarc önkormányzata a közös pályázat lebonyolítását. Most az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk projekt keretében fogott össze a két országból három településről három családi vállalkozás és az egyesület. Céljuk a kerékpáros szolgáltatások fejlesztésével a térség kulturális hagyományainak és természeti értékeinek jobb kihasználása, tematikus túrautak bővítése, családbarát turisztikai termékcsomag létrehozása, az ehhez szükséges szervezeti-informatikai rendszer fejlesztése, illetve a Palócföld – Hont – Podpolanie – Hagyományőrző Tematikus Út létrehozása.

Ökoturisták, kerékpárosok kedvelt úticélja lehet

A fejlesztések elsősorban az ökoturisták, kerékpárosok, kulturális örökségeket keresők céljait szolgálják. Tavaly turistapihenőket, rekreációs állomásokat, kerékpárkölcsönzési rendszert alakítottak ki. Megteremtették a hagyományokra alapozó gasztro- és rendezvényturizmus infrastrukturális alapjait, megszervezték a teljes desztináció bejárását biztosító túrákat. Terényben a vendégházat, Csipkemúzeumot, kávéházat üzemeltető családi vállalkozás turistapihenőt létesített. Hrusovban a meglévő vendégházhoz épült tanösvény, s új kerékpárokat vásároltak. Mátrafüreden a vendégházat üzemeltető cég kisbusszal, elektromos túra- és hegyi kerékpárokkal bővítette szolgáltatásait. Itt új büfékocsi is segíti a gasztronómiai bemutatókat. Elkészítik a tájjellegű ételeket olyan helyszíneken is, melyeknek nincs konyhájuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!