kultúra

2021.04.15. 11:39

Májustól új helyen működhet a hatvani könyvtár

Csaknem százezer kötetet kell visszaköltöztetni, s emellett a bútorokat, polcrendszereket és egyéb kiegészítőket is át kell telepíteni az Ady Endre könyvtár megújult főtéri épületébe. Várhatóan májustól várják a régi-új helyen a könyv­barátokat.

Tari Ottó

A kötetek bedobozolva, vagy éppen ládákban sorakozva várják a szállítást

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Albert Péter

A városi könyvtár ideiglenes Radnóti téri épületében, a volt cukorgyár területén lévő egykori kis kastélyban már üresen állnak a polcok. Nemrég elkezdődött az intézmény visszaköltöztetése a teljesen megújult főtéri épületbe. A könyvek dobozokban sorakoznak, s a gyermekkönyvtár játékait is becsomagolták.

A feladat megvalósításában a képviselő-testület tagjai is részt vettek, miután a bibliotéka vezetője felhívással fordult az olvasókhoz, hogy aki tud, járművel vagy más egyéb módon segítse a munkát.

– Számos, könyvekkel teli ládát vittünk már át a könyvtár régi-új otthonába. Ott a kollégák folyamatosan ürítik a dobozokat, itt pedig készülnek az újabb rakományok. Csaknem százezer kötetet kell átköltöztetni, és emellett a bútorokat, polcrendszereket és egyéb kiegészítőket is át kell telepíteni. Úgy látjuk, hogy április végére végezhetünk a munkálatokkal, a májust pedig már az új épületben kezdhetjük. Ott alakítjuk ki a bibliotéka végleges arculatát – nyilatkozta Sinkovics Erika, az Ady Endre könyvtár igazgatója.

A kötetek bedobozolva, vagy éppen ládákban sorakozva várják a szállítást
Fotó: Albert Péter / Heves Megyei Hírlap

Az intézmény 2015 nyara óta működik a Radnóti téren, az egykori cukorgyár igazgatósági épületében. A reprezentatív létesítmény akár méltó helye is lehetett volna a könyvtárnak, de egyrészt távolabb esik a Kossuth tértől, másfelől itt nem fért el a teljes gyűjtemény, annak egy részét raktárban tárolták.

A városvezetés már 2016-ban szerette volna visszaköltöztetni a bibliotékát, de a főtéri ingatlan felújításához csak az önerő állt rendel­kezésre, ami nem bizonyult elegendőnek.

Lapunkon még 2018 elején arról írtunk, hogy az önkormányzat sikeresen pályázott a Nemzetgazdasági Minisztérium kiírására, aminek eredményeként összesen 400 millió forintot nyertek. A beruházás a Zöldülő város projekt jóvoltából valósulhatott meg, melynek összértéke mintegy 960 millió forint. A könyvtári munkálatok befejezését eredetileg 2019-re tervezték, de ezt az időpontot nem sikerült tartani. A fejlesztés során az intézmény körüli zöldterületek is megújulnak, ehhez a kormány többlettámogatást adott.

A könyvtár új épületében számos közösségi tér is helyet kapott, így az intézmény 20-30 résztvevős, illetve nagyobb, akár 80 személyt fogadó kulturális eseményeknek is otthonául szolgálhat majd a jövőben.

Az emeleten a felnőtt részleg lesz a kölcsönzővel, az olvasóteremmel és a hangtárral. A tetőtérben a gyűjteménytárakat helyezik el. Az épületben az új lépcső mellett egy lift is megkönnyíti majd a közlekedést, a felújítás során pedig egy akadálymentes főbejáratot is kiala­kítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!