Szavalóverseny

2021.05.11. 20:00

Az egri tinilány a Walesi bárdokkal lepte meg a szavalóverseny zsűrijét

„Farkas Laura jól értelmezte és szavalta a verset. Érzelmeket, indulatokat közvetített. Jól tagolta, jó volt a szünettartása. Egy kislány szájából nekem kicsit furcsán hangzanak Edward szavai…” – vélekedett a hatodikos diák teljesítményéről a zsűri egyik tagja.

Szilvás István

Laurának volt bátorsága kiállni ezzel a sajátos előadásmódot igénylő verssel Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

Fotó:

Hihetetlen, hogy mibe vágott bele ez a fiatal lány. Bár az iskolában tananyag Arany János Walesi bárdok című költeménye, egy dolog azonban az irodalomórán felelni belőle, s egészen más szavalóversenyen kiállni vele. Nem könnyű ugyanis tolmácsolni ezt a skót balladaformában megírt verset, a tizenkét éves Laura azonban vette a bátorságot, s benevezett vele a Gárdonyi Géza Színház által a Vers, otthonról címmel meghirdetett szavalóversenyre.

A videóra rögzített produkciót a teátrum internetes címére kellett beküldeni.

– Három variációban készítettük el a felvételt, végül az első mellett döntöttünk – újságolja a komoly, halk szavú lány, aki nem először mérette meg magát a nyilvánosság előtt.

Első szereplésére óvodás korában került sor. Bájos mesemondásával oklevelet és egy tábla csokit érdemelt ki, s mint felidézi, akkor az utóbbinak örült jobban. Később, immár a Figedy János általános iskola tanulójaként, rendszeres résztvevője lett a színház által rendezett szavalóversenyeknek, s általában az élvonalban végzett. A pódiumra lépések előtt minden támogatást megkapott az iskolában, a szülei és a nagymamák pedig a tehetségébe vetett hitével és biztatásával járultak hozzá a sikereihez.

A korábbi fellépéseken prózamondásban indult, általában kis tanulságos történeteket mesélt el. Például azt, amelyik a bolond falu bírójáról szólt, aki meg akarta nézni a Holdat, de a lajtorja nem ért fel odáig, megparancsolta hát, hogy vegyék ki az alsó létrát, amivel meghosszabbíthatja majd.

Laurának volt bátorsága kiállni ezzel a sajátos előadásmódot igénylő verssel
Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

– Most először neveztem be verssel – újságolja Laura, aki azzal indokolja a konkrét választását, hogy miután irodalomórán tanultak Arany Jánosról, s elemezték a Walesi bárdok című költeményét, úgy érezte, meg kellene birkóznia ezzel a sajátos előadásmódot igénylő alkotással. – Háromszori olvasás után már fejből tudtam az egészet. Nagyon odafigyeltem a hangsúlyozásra, mert ez a vers tele van olyan párbeszéddel, amelyek fokozzák a drámai hatást.

„Egy kislány szájából nekem kicsit furcsán hangzanak Edward szavai…”

– olvasható a zsűri személyre szabott értékelésében, s való igaz: szokatlan egy törékeny lány szájából a jól időzítve használt emelt hang, erős kiáltás. Az viszont, hogy jól értelmezte és valós érzelmeket, indulatukat közvetítve szavalta a verset, meghozta az elismerést.

A zsűri a felső tagozatosok kategóriájában nem adta ki az első helyet, a második viszont – egy kortársával megosztva – Laurát illette meg.

A versenyt a színház honlapján kísérhették figyelemmel az érdeklődők, akik szerint kategóriájában 455 szavazattal Farkas Laura érdemelte ki a közönség díját. Ezzel – sikeresen szereplő társaihoz hasonlóan – lehetőséget kapott arra, hogy az őszre tervezett színházi rendezvényen élőben, valódi közönség előtt is előadhatja Arany János versét.

Ami pedig a távolabbi jövőt illet, egyszer talán valóra válik az egészen kicsi kora óta dédelgetett álma. Bár – mint elárulta – érdekli az ügyvédi és a tanári pálya, valamint az éneklés is, szíve szerint azonban színésznő szeretne lenni. Nemrég adódott egy lehetőség arra, hogy megtegye az első lépést a világot jelentő deszkák felé. Ez egyelőre maradjon az ő titka. Annyit azonban elárult, hogy egy jó hírt hozó üzenetre vár. S azóta számolja a napokat…

Csaknem nyolcvan résztvevővel

Az egri Gárdonyi Géza Színház hagyományos kötészetnapi szavalóversenyét a vírusjárvány miatt az idén online rendezték meg. A mintegy nyolcvan jelentkező óvodás, általános és középiskolás, valamint felnőttkategóriában nevezhetett a videófelvételen beküldött produkciójával, amelyet öttagú szakmai zsűri bírált el. A díjazottak a várhatóan ősszel a Forrás Szabadidőközpontban sora kerülő nyilvános műsorban kapnak majd fellépési lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!