egrix-projekt

2021.05.09. 07:00

Beérhet a nagy Egrix-terv: friss infók a projektről

A Széchenyi utcai épületegyüttes szomorú látványt nyújt. Hasznosítását többször is ­tervezte az előző városvezetés, de falakba ütköztek. Végül egy projekt elindult két éve, változás még nem történt, de folyamatban vannak a tárgyalások.

Szabadi Martina Laura

Gördeszkás az egykori extrém sportpályán még 2007-ben Fotó: Korsós Viktor/Heves Megyei Hírlap

Évekig volt a fiatalok kedvelt gyülekezőhelye az egykori Egrix és Egál a Széchenyi utcában. Azonban 2011-ben a bezárás mellett döntöttek, mert az ingatlanegyüttes sorsáról tartott egyeztetések rávilágítottak arra, hogy – a szigorodó jogszabályok miatt – a volt Egal épülete akkori állapotában nagy létszámot befogadó, biztonságos ifjúsági szórakozóhelyként nem volt tovább üzemeltethető.

– Az egyeztetésekbe bevont szakemberek – a tűzoltótól a biztonságtechnikuson, a mélyépítőn át a hangtechnikusig vagy a vendéglátósig – véleménye szerint a szükséges beruházások (például bejárat szélesítése, új bejáratok nyitása a befogadható létszám növelése érdekében, hő- és füstelvezetés biztosítása, tűzgátló ajtók beépítése, mellékhelyiségek rekonstrukciója, az amortizálódott technikai és vendéglátóipari berendezések pótlása, a parkfelújítás) több tízmillió forintos beruházást igényeltek volna – mondta portálunknak korábban Habis László, még polgármesterként.

Görkorcsolyás az egykori extrém sportpályán még 2007-ben
Fotó: Korsós Viktor/Heves Megyei Hírlap

Az önkormányzat később is kereste a megoldást. Az Egri Kulturális és Művészeti Központhoz (EKMK) kapcsolták az ingatlanegyüttest, azzal a szándékkal, hogy a Vitkovics-ház mellett és az ott zajló tevékenységhez kapcsolódóan az intézmény kezelje a szomszédos ingatlanokat is. Ez azonban nem bizonyult működőképesnek.

Elhárultak végre az akadályok, nem omlik tovább

Most az önkormányzatnál érdeklődtünk a fejleményekről, akik arról tájékoztattak, hogy az Egrix-projekt vonatkozásában közöttük és a Magyar Államkincstárral előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a megvalósítás érdekében.

– Feltételes szerződése már van az önkormányzatnak a kivitelezésre. A régészeti kutatás befejeződött, a Vármúzeum kollégáinak sikerült feltárni a török kori városfal egy részletét és egy középkori ház maradványait is. A régészeti maradványok ideiglenes állagmegóvása megtörtént. A terület átadásának kivitelező részére nincs szakmai akadálya. A tervekben egyébként szerepel a feltárt régészeti emlékek bemutatása is – közölte portálunkkal a polgármesteri hivatal.

Majd az EKMK-tól az Egri Közszolgáltatások Városi Intézménye (EKVI) vette át, ők meg is kezdték az ingatlan rendezését, gondoskodtak arról, hogy ne romoljon tovább az épületek állaga. 2019-ben családi parkot álmodtak meg a helyszínre, az EgriX, EGAL teljes rehabilitációját és teljes kihasználtságát tervezték. Az önkormányzat akkor arról tájékoztatott, hogy a beruházás keretét 590 millió forintra tervezték. Ez a Rác templom munkálatait is magában foglalja ugyan, de jutna belőle új épületrészekre is.

– Olyan találkozóhelyet képzeltünk el itt, ahol összejöhetnek a fiatalok, ám a kisgyermekes családok vagy akár a nagyszülők és unokáik számára is lehetőséget adunk a szabadidő hasznos, közös eltöltésére – vázolta terveit sokak örömére a Habis László vezette önkormányzat. A tervek szerint kerékpárszaküzlet is helyet kaphatna itt, amely a kölcsönzésre és szervizelésre hivatott, a pályát használók számára. Két éve januárban mindehhez megvoltak a végleges kiviteli tervek és engedélyek az akkori városvezetés tájékoztatása szerint, a közbeszerzési eljárás váratott csak magára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!