Kultúra

2021.06.15. 17:30

A barokk fesztivál jól illik Egerhez – vallja a zenei programok helyi menedzsere

Hét éve a Bükki Művészeti Napokon találkozhatnak a régióba látogatók a XVII–XVIII. század muzsikájának igényes interpretálóival. Most június 25–27. között lesznek koncertek. Erről kérdeztük a zenei programok helyi menedzserét, Bimbó Zoltánt, a Cantus Agriensis Kulturális Egyesület elnökét.

Jámbor Ildikó

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Németh Pál fuvolaművész, karmester, a Savaria Barokk Zenekar alapítója, vezetője, a Budapesti Kamaraopera és a Bükki Művészeti Napok Barokk Fesztivál zenei vezetője is egyben. Ő a hazai régi zenei irányzat egyik úttörője, Liszt-díjas zeneművész. Fő célkitűzése a zeneirodalom remekműveinek előadása mellett a zenei múlt elfelejtett értékeinek felkutatása, közkinccsé tétele. Az általa irányított zenekar műsorán számos opera és oratórium-előadás, több világpremier, illetve magyarországi bemutató található – mondta Bimbó Zoltán.

– Az egri fesztivál alapvető célja a történelmi környezetben, a helyszínekhez illő, elsősorban barokk kori zenét megszólaltatni. A rendezvények többsége, stílusosan a szép barokk városunkban, illetve a közeli helyszíneken zajlik. A programok helyszínei Eger mellett Bélapátfalva és Dédestapolcsány. Szeretnénk a fesztivál helyszíneinek körét tágítani a jövőben – folytatta.

– Minden évben egy mottó köré szerveződnek a zenei programok. A korábbi angol, francia, itáliai, közép-európai, magyar tematika után, idén a „görög múzsák” téma köré épül a zenei anyag. Jövőre pedig „Észak Velencéje” lesz a mottó. Rendezvényeinken fontosnak tartjuk, hogy régi zenei együtteseknek is fellépési lehetőséget teremtsünk. Célunk a hazai élvonalbeli művészek mellett a fiatalok, pályakezdők és a határainkon túli magyar együttesek megismertetése. A nemzetközi művészeti együttműködést szolgálják a programok, amelyekben az európai zenetörténet fontos irányait, helyszíneit mutatjuk be, másrészt rendszeresen meghívunk külföldi előadókat is és a társművészetek képviselőit – sorolta Bimbó Zoltán.

Megtudtuk azt is, alapvető céljuk, hogy az igényes zenét, kultúrát népszerűsítsük. Az esélyegyenlőséget célozza az is, hogy a rendezvények szabadon látogathatók mindenki számára, nincsenek belépőjegyek. Minden évben új helyszíneket keresnek, így terjesztettük ki a fesztivált a megyehatárhoz közeli Dédestapolcsányra is. Egerben pedig új helyszínek lesznek.

Népszerűek a Kopcsik Marcipánia zárt udvarában rendezett kisoperák is. A szabadtéri előadás különösen vonzza az érdeklődőket, ebben az évben is az egri Széchenyi utcán, a Kepes Intézet előtt állítják fel a színpadot. Ez az első alkalom, hogy táncjáték és táncház is bekerült a programok sorába. ­Georg Friedrich Händel táncjátéka, a Terpsicore lesz műsoron, ez a Budapesti Kamaraopera produkciója. Görög Múzsák, ez a mostani fesztivál mottója, ezért a Händel táncjáték után görög táncházba invitálják a közönséget. Az egri szimfonikusok is fellépnek idén, ahogy a Cantus Agriensis énekegyüttes is.

– Én, mint helyi szervező a kezdetektől, azaz 2014-től a Cantus Agriensis Kulturális Egyesülettel együtt segítem a programok létrejöttét. Természetesen a legtöbb alkalommal mi is közreműködünk a fesztivál programjaiban – magyarázta Bimbó Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!