ggsz

2021.08.24. 16:10

Már a harmincötödik évad indult el az egri színházban

A harmincötödik évadnyitó társulati ülést tartották meg az egri Gárdonyi Géza Színházban kedden. A színidirektor szívesen látta volna a fenntartó önkormányzat képviselőjét is az eseményen.

Molnár Helga

A társulati tagok nyári pihenőjük után találkoztak újra Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Gal Gabor +36303330726

Az elmúlt évadban eltávozott tagok – Kelemen Csaba, Eged Zoltánné és Réti Árpád – tiszteletére egy perces felállással kezdődött meg a társulati ülés. Blaskó Balázs, a színház igazgatója elmondta, nagy-nagy elánnal készülnek a következő évadra.

– Lesz 2021-2022-es évad, folytatni tudjuk a munkánkat, s a közönség újra itt lesz, e széksorok között – fogalmazott. Szavai szerint visszakerülnek a normális kerékvágásba, ebben hisznek, ebben éltek.

A társulati tagok nyári pihenőjük után találkoztak újra Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A teátrum vezetője visszatekintett a múltba, s felidézte: az intézményben harmincnégy éve tartották az alapító társulati ülést, így a következő évaduk már a harmincötödik lesz. Blaskó Balázs egy nyári emlékéről is szólt: egy ajándék miatt kezébe került lapunk egy korábbi példánya. Abban Gali Lászlónak, az 1986-ban megalakult színház akkori igazgatójának szavai jelentek meg, s most ezt idézte fel a direktor.

– Bár a fenntartó önkormányzat képviselője nem jelent meg a mostani ülésen, mégis felolvasom az akkori sorokat, ugyanis hasonló kérdéseket szerettem volna feltenni magam is. Az idén még valamelyest sikerült a szegénységünket takargatni, mondta akkor Gali László, de félő, hogy a következő évad még ennél is nehezebb lesz. A közalkalmazotti viszonyban dolgozók fizetése három éve változatlan. Az előadások díszleteinek, a jelmezeknek a kivitelezését már régen nem az álmok, sokkal inkább a takarékosság határozza meg. S végezetül, az a város, amelyik olyannyira akart egy önálló társulatot, most mostohán bánik a sajátjával – idézte fel a régi sorokat Blaskó Balázs. Elmondta, Gali László ezeket a mondatokat 27 éve írta, s újra aktuálisak.

– Szerettem volna, ha az ezen gondolatok alapján felmerülő kérdésekre választ kapunk a várostól, hogy hogyan is áll a közös működtetésű megállapodásunk – tette hozzá. Új tagot is köszöntött Szőke Olivér személyében Blaskó Balázs, aki megnyitotta az új évadot.

Mindezek után felvázolta az előttünk álló évad műsortervét. Először felújítják a Warrenné mestersége című darabot, majd a Nagymama kerül színpadra október 1-jén. A Rigócsőr királyfi premierje október 19-én lesz.

Blaskó Balázs Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Folytatjuk a sort a János vitéz felújításával, majd a Montmartre-i ibolya premierje lesz november 12-én. E hónap végén kezdjük el újrapróbálni A pletykák című darabot, melyet december 10-én mutatunk be – taglalta Blaskó Balázs. A következő év első bemutatója január 21., ekkor A fizikusokat láthatja a publikum. Műsorra kerül még a Páratlan páros, az Aranyrandevú, a Sissi és a gyerekdarabok.

Topolányszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője a X. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál részleteiről szólt. A Sissi című romantikus táncjáték mellett a fesztiválon az Ahogy tetszik című előadással lép fel a társulat. Műsoron marad a Diótörő családi cirkusz és a Beethoven V. táncjáték is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!