fotóművészet

2021.11.13. 07:00

Dallasban mutatták be a Balin élő egri származású művész különleges fotóit

Rangos elismerésben részesült nemrégiben az egri származású fotóművész, Papp Eszter, aki jelenleg az Indonéz szigeten, Balin él és dolgozik.

Gidai Zsanett

Papp Eszter fotóművész a kiállított munkáival

Forrás: beküldött

Papp Eszter fotóival azon százharminc művész között lehetett, akiknek képeit a Dallasban megrendezett The Other Art Fair kiállításon láthatta a nagyérdemű. Imagined Jungles, azaz Elképzelt dzsungelek címmel mutatta be az új fotósorozatát, amely az indonéziai Balin, a Covid-világjárvány idején készült idén.

Elmondta, a fotósorozata egy folyamatban lévő kísérleti projekt, amely eldobott, illetve újrahasznosított műanyagokat használ fel, hogy álomszerű absztrakciókat hozzon létre a természetes környezetből.

– Ebbe a sorozatba beépítem a Bali természetében található szerves anyagokat, és a képzeletem segítségével álomszerű helyeket varázsolok belőlük. Így a megalkotott színek érzéseken és intuíción alapulnak, és nem előre meghatározottak, hanem pusztán kísérletek eredményei – fogalmazott Papp Eszter. Hozzátette, az absztrakció érzetének megteremtése érdekében különféle eldobott műanyagokat­, és gyakran utólagos digitális manipulációt is használ.

Elmondása szerint munkásságának nagy részét mélyen befolyásolja a természeti világ és az, hogy az emberiség tékozlóan bánik a környezetével.

Papp Eszter fotóművész a kiállított munkáival Fotó: beküldött

A fotóművész különös érdeklődést mutat a műanyaghulladékok iránt, ezért az Imagined Jungles sorozata arra ösztönöz, hogy újragondoljuk mindennapi műanyag-felhasználásunkat. Illetve inspirálni próbál minket a környezetünkben lévő anyagok újrafelhasználására. Sorozatának célja, hogy megtaláljuk a szépséget akár a kiselejtezett anyagokban is.

– Ezzel a sorozattal szeretném felhívni a figyelmet a mai modern világ túlzott műanyag-felhasználásának hatásaira. Továbbá inspirációként használom a képeimet arra, hogy új alternatívákkal helyettesítsük az említett anyagokat a mindennapi életükben. Ugyanakkor remélem, hogy talán az egyébként értéktelennek tartott műanyagra is tudunk új szemmel nézni, s az esztétikai értéket is meglátjuk benne – hangsúlyozta.

Papp Eszter az egri Neumann János Gimnáziumban érettségizett. Tizenhat évesen egy évet töltött Észak-Olaszországban egy csereprogram keretében, és tanult az ottani középiskolában is. Ezáltal nyitottabb lett a világra és az utazásra, mely saját bevallása szerint jelenleg is meghatározó szerepet játszik az életében.

Alapszakos egyetemi tanulmányait a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte, eközben pedig az ­Erasmus-program keretében került a Római Lumsa egyetemre, és a kötelező szakmai gyakorlatát is ott teljesítette. Felsőfokú tanulmányait Budapesten, a Corvinuson folytatta, és a Singapore Management Universityn szerzett marketing szakos mesterdiplomát. A budapesti Szellemkép Szabadiskola fotósdiplomáját is magáénak mondhatja.

Munkája és élettársi kapcsolata révén Délkelet-Ázsiában él immáron hat éve, jelenleg Bali szigetén. Nemzetközi dokumentumfilmesként, képzőművészeti, valamint életmód- és reklámfotósként a Far Features Ltd. nemzetközi médiaprodukciós cégnél dolgozik. Ez a cég dokumentumfilmeket készít olyan ügyfelek számára, mint például a VICE News, a BBC, a CNN és a National Geographic.

– A Balin élők a hinduizmus követői, ami nagyon jól érzékelhető a mindennapokban. Az emberek nagyon vallásosak, befogadóak az itt élő külföldiekkel szemben, és szimbiózisban élnek a természettel. Balin nincs tömegközlekedés, motorral járok-kelek, ami egyfajta szabadságot is ad – mesélte.

– A vallás áthatja az egész kultúrájukat, és a mindennapokat olyan mély spiritualitással élik meg, ami az európai és nyugati kultúránkban ma már kevésbé található meg. A balinéz kultúra természetközelisége és a mindent átfogó spiritualitása nagyon közel áll hozzám, valamint inspirál a művészetemben, és nagy hatással van a mindennapi munkámra is – számolt be az élményeiről az egri származású fotó­művész.

Névjegy

Egerben született 1989-ben.

Tanulmányai: Neumann János Gimnázium, Budapesti Corvinus Egyetem és Singapore Management University.

Elismerései: asszisztens­producer A Life Electric című dokumentumfilmben, ezt a Cannes-i Filmfesztivál Breaking Through The Lens programjában választották ki, s jelölték a John Byrne-díjra.

2015-ben megnyerte az 1st Place Asian Geographic Travel Documentary Award díjat, 2019-ben az International Photo Grant jelöltje volt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!