Versek

2022.04.29. 08:17

A járványról szóló verseket olvashatunk az Agria folyóiratban

Megjelent az Agria folyóirat tavaszi száma

J. I.

Dr. Ködöböcz Gábor igényesen válogatott 

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Huszár Márk

Az Egerben szerkesztett Agria folyóirat tavaszi száma számos, a pandémiához kapcsolódó verset közöl. A vírusos járvány a költőket arra késztette, hogy megfogalmazzák a bezártságot, a veszteséget, de egyszersmind a kilábalást is ebből a csaknem két évig tartó depresszióból. Az erdélyi illetőségű Baricz Lajos így fogalmaz: „alig kezdtük el, máris itt a vége / bár nagy csendességet, karantént hozott / gondolni fogunk sokszor még ez évre, / amely minden embert pórázra fogott.”

Húsvét vigíliája készteti összegzésre az eddig költőként még nem publikáló Homa Jánost. Az életút, az egyéni életstációi késztetik megszólalásra a költőket. A több mint nyolcvan szerzőt felvonultató kötet a kortárs líra lenyomata. A József Attila-díjas dr. Ködöböcz Gábor által főszerkesztett periodika Felvidéktől Erdélyen át a Délvidékig kitekintéssel bír.

Serfőző Simon, a lap egyik szerkesztője Búcsúírás címmel Anga Mária küzdelmeiről számol be megrendítően. Pintér Márta Zsuzsanna, az EKKE Irodalomtudományi Intézet vezetője, a nemrég elhunyt nyelvész kollégáról – lapunk nyelvi rovatának egykori szerkesztőjéről –, a civil életben is ismert Varga Gyuláról írt megemlékezést.

Bulla Márta esszéjében a természet és a teremtés titkos összefüggéseit boncolgatja. Sípos Erzsébet a Covid-járványban elveszített remek noszvaji népzenésznek, Dsupin Pálnak címezi sorait. A vers mellett emlékező sorokat is találunk Dsupin Pál Ami szívből jön, az megmarad című verseskötetéből.

Gál Ildikó egy tartalmas pedagógusi életpálya végső összegzését tárja az olvasó elé. Csatáné Barta Irénke személyes ismerősére, a nemrég elhunyt Farkas Árpád költőre emlékezik. Dr. Ködöböcz Gábor a miskolci Kégl Ildikó kötetbemutatóján elhangzott gondolatait közli.

A folyóirat idei tavaszi számában Debreczeni Zsóka szilvásváradi keramikus művésszel olvasható életinterjú. Bakacsi Ernő Szingli című novellája bizonyítéka annak, hogy a termékeny szerző témáinak tárháza kifogyhatatlan. A könyvismertetések sorában Lisztóczky László Molnár Pálnak Gyöngyös, a Mátra kapuja című településmonográfiájáról ír. Szíki Károly színész-író Király Béla könyve kapcsán közöl kemény gondolatokat A Szajna parti összeomlás képe címmel. Kaiser László költő, kiadó könyvéről Oláh András, a Partium főszerkesztője közöl recenziót. Pozsgai Györgyi, a régiónkbeli Cseh Károly szellemét idézi.

Bertha Zoltán, az Agria másik szerkesztője az erdélyi művelődéstörténész, Benkő Samu koporsója felett elmondott emlékbeszédét osztotta meg, és Kalász Mártonra is emlékszik. Nagy Zita szerkesztő, egri könyvtáros Turai Laura fiatal kecskeméti lírikus költészetéről ad képet. E sorok írója pedig Goethe Vándor éji dala című versének lehetséges fordításait osztotta meg.

Címkék#versek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!