Bemutatók

2022.04.26. 20:35

Költészet és foltvarrás randevúzott a besenyőtelki könyvtárban

A minap két jeles programot is tartottak a besenyőtelki könyvtárban: megünnepelték Petrik István helybeli költő-tanár legújabb verseskötetének megszületését, illetve Bíróné Úri Márta besenyőteleki gyökerekkel rendelkező, Egerszalókon élő pedagógus foltvarrásos és gépi tűzéses kézműves technikával készített alkotásait.

Sike Sándor

Sokan voltak kíváncsiak az április 21-i programra a besenyőtelki könyvtárban

Forrás: Beküldött fotó

 – Számos érdeklődőt vonzottak a bemutatók, nemcsak helyből, hanem nagyobb, távolabbi településekről is érkeztek a vendégek – tudtuk meg Kristonné Kovács Ritától. A könyvtáros tájékoztatása szerint Petrik István ebben a faluban született, és itt töltötte a gyermekkorát. Érettségi után az egri tanárképző főiskolán végzett földrajz–biológia szakos tanárként, majd Nagyszénáson tanított évtizedekig. Később visszatért a szülőfalujába, hogy termékeny költőként megörvendeztesse a költészetet kedvelőket. A napokban jelent meg negyedik verseskötete Bölcsőm, sírom, otthonom címmel. 

A kötetbemutató után a Heol kérdésére a költő elmondta, hogy már az általános iskolában is próbálkozott a rímfaragással, de a gimnázium után kezdett komolyabban írni, amit eleinte még csak kevés embernek mert megmutatni. 

– Tizenöt éve írok verseket, ma már naponta hármat-négyet is. Szeretem és tisztelem József Attilát, Radnóti Miklóst, Kányádi Sándort, Pilinszky Jánost, Utassy Józsefet, Fodor Ákos verseit és költészetét. De nem hagyhatom ki Weöres Sándor és Baranyi Ferenc nevét sem – mondta. 

Ugyancsak az egri tanárképzőn szerzett diplomát orosz–testnevelés – s később német – szakon Bíróné Úri Márta, aki szintén a településen született és itt is nevelkedett. Jelenleg az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Gimnáziumában tanít német nyelvet és hódol kedvenc időtöltésének, a foltvarrásnak. Emellett gépi tűzéses technikával készít szebbnél szebb párnákat, takarókat, táskákat és egyéb használati tárgyakat. 

– Németországban bukkantam rá a foltvarrásra 22 évvel ezelőtt, és addig nem találtam a helyem, amíg meg nem ismerkedtem az alapokkal a kolpingos foltvarrók segítségével – közölte a pedagógus. – A szabad gépi tűzés tizenöt éve a szenvedélyem, alig múlik el nap, hogy ne szánjak rá időt, ha még csak egy keveset is. Hiszem, hogy alkotni a világon a legfelemelőbb érzés. A szívem-lelkem is beleteszem egy takaróba, párnába, neszesszerbe, táskába, amit örömmel ajándékozok a szeretteimnek, barátaimnak, családtagjaimnak. 

Bíróné Úri Márta (balra), Petrik István és Kristonné Kovács Rita
Forrás: Beküldött fotó

Arra kértük Kristonné Kovács Ritát, hogy mutassa be bibliotékájuk tevékenységét. A hagyományos könyvtári feladatok ellátása mellett rendszeresen tartanak kiállításokat, előadásokat, melyekre nagy az érdeklődés. Volt már babakiállításuk és népművészeti tárlatuk, ismertetőjük vallási, történelmi, irodalmi, természettudományi és egyéb témákban. 

– Az előadások után vendégül látjuk a résztvevőket süteménnyel, amit a helyi háziasszonyok készítenek, de van üdítő, gyümölcs is – sorolta. – Közben lehetőség van kötetlen beszélgetésre. Vendégeink szeretnek hozzánk jönni, érdeklődnek a következő program iránt, és már kialakult egy törzsközönségünk. Ennek is köszönhető, hogy még többen kedvet kaptak az olvasáshoz, nőtt a könyvet, folyóiratot kölcsönzők köre. Célom, hogy a könyvtárunkat minél többen használják. 

Tájékoztatása szerint jó kapcsolatban vannak a helyi önkormányzattal, a támogatásukra mindig számíthatnak. Ennek köszönhetően minden évben egyre nagyobb értékben vásárolhat könyveket, be tudja szerezni minden olvasói réteg számára a legújabb érdekességeket. Másik támogatójuk a Bródy Sándor Városi és Megyei Könyvtár. Tőlük negyedévente kapják a legfrissebb köteteket, évi négy alkalommal színvonalas programot biztosítanak számukra. 

– Szeretném a besenyőtelki könyvtár, illetve a település életét a jövőben is színesebbé tenni a különböző hasznos kulturális programokkal – fejtette ki Kristonné Kovács Rita. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!