Zene

2022.07.06. 13:46

Már muzsikál az erdő a Mátrában

A múlt szombaton kezdődött, és egész héten zajlik az immár 19. alkalommal megrendezésre kerülő Muzsikál az erdő kilenc napos rendezvénysorozata a Mátra térségében.

Szabó István

Muzsikál az erdő az abasári Szent Anna kápolnánál

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Szabó Lajos erdőmérnök, a kulturális eseménysorozat főszervezője beszélt portálunknak a kulturális rendezvénysorozat múltjáról és jelenéről, valamint értékteremtő céljairól.

– A fő céljaink nem változtak meg az évek során, az alapgondolat ma is az, hogy az erdő, a zene és a művészetek erejével a résztvevők figyelmét egy környezettudatosabb, fenntarthatóbb életvitelre hívjuk fel – emelte ki Szabó Lajos. – Nógrád megyéből indult a sorozat anno, majd kiszélesedett a Mátra teljes térségére, aztán hamar országossá vált, ma már a határainkon is átível. Éveken át három térségben jelentkeztünk az eseményeinkkel, most viszont már öt vidéken vagyunk láthatóak és hallhatóak rendszeresen, sőt, idén hat kiemelt eseményt terveztünk. Ezek egy része már le is zajlott. Februárban a Parádfürdő környékén kezdtük az évet, ennek kuriózuma az volt, hogy télen még sosem tartottuk meg ezen eseményünket. Áprilisban egy új térségben, Sümeg környékén, továbbá a Bakonyban jelentünk meg három napos programmal, a Muzsikál az erdő a Pannon táj szívében elnevezéssel. Május utolsó hétvégéjén hagyományosan Kecskemét, illetve Lakitelek környékén zajlottak az események. A most zajló mátrai rendezvénysorozat után szeptember 2-4. között a Muzsikál az erdő a Kárpátok bércein követi. Idén először jár a műsorfolyam Erdélyben, Sepsiszentgyörgy és  Csíkszereda térsége lesz a helyszín. Októberben hagyományosan a Körösök völgyében leszünk láthatóak és hallhatóak Gyula és Nagyvárad központtal. 

Szabó Lajos elmondta, hogy a Mátra térségében a legnagyobb, a legkiterjedtebb a rendezvénysorozatuk a maga kilenc helyszínével Heves és Nógrád megyében, illetve a felvidéki Fülek érintésével. 

– Nagy öröm, hogy idén is létrejött az az összefogás, amelyben az erdészek, a természetvédők, a helyi közösség aktív tagjai, a helyi művészeti élet résztvevői, illetve az önkormányzatok együttműködése teljesedik ki. Országos hírű művészek sora lép fel ez évben is. Ha már Heves megyéről van szó, elsőként kiemelném az Egri Szimfonikus Zenekart Szabó Sipos Máté vezényletével, de folytathatom a sort az In Medias Brass rézfúvós együttessel, a Duna Művészegyüttessel. Az idei programosorozat résztvevői, a teljesség igénye nélkül, a Szent Efrém Férfikar, Horgas Eszter, Szalóki Ági, Fassang László, Boros Misi, a Kossuth-díjas Csík János, Szokolay Dongó Balázs, Pál István Szalonna és bandája, a Cimbaliband, a Misztrál Együttes, vagy a Hot Jazz Band – sorolta Szabó Lajos.

A főszervező szerint rengeteg bizonytalansággal terheli az életünket az, hogy még mindenkiben élénken él a járványhelyzet, egyre nyomasztóbb a fenntarthatósági- és klímaválság, amit a jelenlegi aszály jól példáz, ráadásul kitört a háború Ukrajnában. 

– Úgy gondolom, ha valamikor, akkor most igazán megerősítést nyernek a Muzsikál az erdő értékei, így a testi-lelki egyensúlyunk megőrzése, a közösségi élet újraindítsa és megélése. Rendkívül fontos lenne, hogy ne onnan folytassuk az életünket, ahol a járvány kitörésekor tartottunk, de, sajnos, azt látom, hogy nem léptünk előre abból a helyzetből. Ugyanúgy a mindennapi rohanást tapasztalom, és nem a fenntartható élet kérdéseinek van prioritása. Pedig alapvető fontosságú, hogy a fenntartható jövő irányába mutató közös utat, közös életet keressük, mert ez a gyermekeink jövője.

Meggyőződésem, hogy ebben az útkeresésben a Muzsikál az erdő motiválhatja az ide érkezőket.

Nagyon fontos hát, hogy ezeken a rendezvényeken éljük át a közösségi élményeket és az aktív családi programokat a természeti-, zenei- és művészeti értékek segítségével. Fontos, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk a természettel, az erdővel, hogy átérezzük, részei vagyunk a természet nagy rendszerének. Akik ott vannak, érintsék meg a hatalmas tölgy- és bükkfákat, érezzék a belőlük áradó erőt, szívják mélyen be az erdő tiszta levegőjét, hangolódjanak az erdő természetes ritmusára. Azok a csodálatos művészek, akik szerepelnek a programban, meggyőződésem, hogy mind ezeket a gondolatokat erősítik – fogalmazott Szabó Lajos.

A Muzsikál az erdő főszervezője hozzátette, idén különösen nagy figyelmet fordítottak arra, hogy aktív gyalogos, kerékpáros és lovas túrákkal megközelíthetők legyenek a helyszínek. Ezekről a lehetőségekről a Muzsikál az erdő honlapján részletesen lehet tájékozódni. Megyénkben július 7-én Gyöngyöstarján-Fajzatpuszta, július 8-án Gyöngyös-Sástó, július 10-én pedig Gyöngyöspata ad otthont a rendezvénynek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!