Előadás

2022.07.10. 11:56

Elkápráztatta az egri közönséget a soproni társulat előadása

Huszonkét esztendeje megszoktuk már, hogy nyáron is van színház Egerben, melynek vagy a Líceum udvara, az Egri Csillagok esetében pedig az Egri vár szolgál helyszínéül.

J. I.

Ördögölő Józsiás

Forrás: Szita Márton

Még inkább vonzó ez a turistáknak, akik nemcsak műemléki látnivalókért, hanem a strandolásért, a kiváló borokért és persze a pezsdítő kulturális eseményekért jönnek Egerbe. Az Agria Nyári Játékok – Kelemen Csabánénak köszönhetően – az igazgató halála után is folytatódnak. 

Ezt a tényt emelte ki Minczér Gábor alpolgármester is, aki üdvözölte a nyári évadot a napokban tartott első előadáson, a Líceum udvarán hagyományosan felállított színpadon. 

A pandémiás időszakban a kormány Déryné-program keretében segítette a színházakat és az előadóművészeket. A produkciók létrehozásának költségét megelőlegezte, s így jóformán a publikum ingyen jut hozzá a színházi élményhez. 

Ez persze gyanút is generál, hátha nem olyan magas szintű a produkció, amit kapunk. Szerencsére, s a szervezők szorgoskodásának hála, több, mint fél házzal kezdődött a nyári szezon. Az Ördögölő Józsiás, a soproni társulat előadása rácáfolt minden hitetlenkedésre. Látványos, rendkívül szórakoztató, könnyed nyári estének lehettünk részesei. 

Tamási Áron, a neves író személye már eleve garanciát jelentett

Tamási Áron író személyes írói teljesítménye már eleve védjegy, hiszen klasszikussal van dolgunk. Igaz, a tündérjáték megjelölés némi gyanakvásra ad okot, hiszen a szocializmusban felnőtt generáció hitetlenkedve fogadja, hogy angyalok és ördögök valóban léteznek. Hacsak nem szembesítik ezt a tényt személyes életbeli tapasztalataikkal, mert Ördögök, rossz szándékú emberek, valóban vannak! 

A soproni Petőfi Színház és a zentai Magyar Kamaraszínház közös produkciójának különlegessége, hogy a Ghymesből ismert Szarka Gyula írta a varázslatos és eleven zenét a produkcióhoz. A nyugat-magyarországi teátrum balett-táncosai gondoskodtak a pontos és egyszersmind ironikus táncbetétekről. Szarka Gyula és együttese mindvégig személyes jelenlétével biztosította a remek muzsikát. A színpad, fölött, mögött szólaltatták meg a népzenei alapokon nyugvó, ám inkább a világzene kategóriájába sorolható egységes és gazdag zenei alapot. 

A játszók nagyobb részét nem ismerjük mi, egriek. A Tündérország királyát megjelenítő Pelsőczi Lászlót azonban mindenképp, hiszen ő volt egykor az István, a király rockopera címszereplője. Horányi Lászlót is, aki nem mellesleg az esztergomi várszínház igazgatója, s bár itt Mordiás, az ördögök főnöke. A nyári évadban két vallásos témájú darabban is főszerepet játszik, például Szent Ferencet. Jázminát, a Tündér királylányt Molnár Anikó formálta meg, udvarhölgyét, Dillót pedig Kisfaludy Zsófia, aki nemcsak szépsége okán ismert, hanem azt is tudjuk róla, hogy Hűvösvölgyi Ildikó színművész leánya. A címszereplőt Józsiást alakító Papp Attila tiszte pedig az volt, hogy a sok ördöngös ármánykodó között a tiszta szívű székely legényt állítsa elénk. 

Szép este volt az első az Agria játékok sorában, reméljük, hogy az egész széria ilyen lesz, egészen az augusztusi Egri Csillagokig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!