Magyar Géniusz Program

2022.10.30. 07:39

Az átányi tábornokról szóló kötetet mutatják be

A Magyar Géniusz Program minden tekintetben újat és forradalmit hoz létre.

M. H.

Jámbor Dénes polgármester

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A helyi értékek, sokszor több száz éves tradíciók kulturális eszközökkel való kidomborítása, a szülővároshoz és szülőfaluhoz való kötődés erősítése, ez a Magyar Géniusz Program lényege. 

– Ezt ragadtuk meg, az itt élő vendégszerető, nemes szívű átányiak – ahogy Jámbor Dénes polgármester fogalmazott. 

Pályáztak a Magyar Géniusz Programban és nyertek. Hét és millió millió forintból az átányi Ötvös Imre tábornokról állítottak össze egy kötetet, s mutatják ezt be vasárnap. A 14 órakor kezdődő szentmise után,a dr. Fél Edit Közösségi Házban folyatódik a program. Köszöntőt mond a polgármester mellett dr. Pajtók Gábor, a térség országgyűlési képviselője, Ignácz Balázs, Heves megyei főispánja és Csapláros Andrea, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke, majd bemutatják az említett kötetet.

A Magyar Géniusz Program minden tekintetben újat és forradalmit hoz létre. Eddig soha nem látott módon egy nagyszabású és reprezentatív kiállításon belül vonultatja fel a vidék géniuszait, a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait. A magyar kulturális örökség tekintélyes részét a vidéki múzeumok őrzik, mely mennyiségét és értékét tekintve is páratlan. Ezen műtárgyakat azonban többnyire csak a helyben élők ismerik. E gondolat mentén kezdeményezte a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége annak az ötletnek a megvalósítását, hogy a vidék legreprezentatívabb tárgyai egy nagyszabású tárlaton belül megmutatkozhassanak. A téma forradalmian új, hiszen magyarságunk örökségét, a vidék legjelentősebb műtárgyanyagát még soha egy helyen és egy időben nem láthattuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában