Emlékezés a 470 éves diadalra

2022.10.17. 13:14

Zászlófelvonással és díszlövéssel kezdődött az Egri Vár Napja + fotók

Az 1552. évi török feletti győzelem emlékére október 17-e minden évben az Egri Vár Napja. Ezt az emlékezetes napot idén a Történelmi Hadi Akadémia programjaival, hagyományőrző bemutatókkal, tárlatvezetésekkel és díszsortűzzel ünnepli a vár.

M. H.

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Az Egri Vár Napjának hagyománya 2002-ben kezdődött, azóta minden évben megrendezik az egész napos programsorozatot. A cél, hogy ezen a napon közösen emlékezzünk az egri ostromra, amely során Dobó Istvánnak és a helyőrségnek sikerült visszaverni a húszszoros túlerőben lévő sereget. Ez a csata a város legkiemelkedőbb és legismertebb eseménye a közel ezeréves története alatt, ugyanis 1552. október 17-én a törökök feladták a küzdelmet, a győzelem emlékére tartják ezt az eseménysorozatot.

Idén a nap ünnepélyes zászlófelvonással és díszlövéssel indult. A diadal 470. évfordulóján számos színes programmal várták a résztvevőket, egyebek között volt Hatodikosok Várjátéka, díszünnepség, ügyességi játékok, különböző bemutatók és előadások is. Szerveztek csatajátékot, páncél- és fegyversimogatót, vívóversenyt, íjászatot, illetve kézműves foglalkozásokat is. A résztvevők megismerkedhettek a XXI. századi harcászati fegyverekkel, megnyitották a Törökkertet is, ahol török életképet jelenített meg a Pattantyús Martalócok Hagyományőrző Egyesület.

A díszünnepség 15 óra 15-kor kezdődik a Palotaudvaron, majd fegyver- és viseletbemutatóval folytatódik. A díszsortüzet 15 óra 52-kor tartják, ezzel tisztelegnek a hősök emléke előtt, majd koszorúkat helyeznek el a Hősök termében Dobó István síremlékére.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!