Hagyomány

2022.11.11. 17:11

A fehér libacsont havat ígér, Márton napjának időjárását is érdemes figyelni

Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik – tartották a régi öregek. Arra azonban kevesen emlékeznek, hogy a liba csontjából az időjárásra vonatkozóan jósoltak.

P. E.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros - így jövendöltek hajdan őseink a néprajzkutatók szerint.

Az aznapi, azaz november 11-ei időből más következtetéseket is levontak a jövőre nézve. Úgy tartották, ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. Egy kalendáriumban például az állt: „Márton napján, ha a lúd jégen jár, akkor karácsonykor vízben poroszkál.” . Egyes vidékeken úgy tartották, hogy a Márton-napi idő a márciusi időjárástt mutatja meg.

Egerben persze sokaknak az újbor jut eszébe erről az időszakról. A bornak szent Márton a bírája – tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor. Mások viszont hajdan esküdtek arra, hogy az őszi időjárás dönti el, hogy milyen lesz ennek az évjáratnak a bora.

Erzsébet napján, november 19-én is alaposan megnézték, milyen az időjárás. A következő jóslás fűződik ehhez a naphoz. Ha azon a napon havazik, ami régen azért előfordult gyakrabban is, akkor azt mondják: „Erzsébet megrázta a pendelyét.”

A Katalin-napi jövendölés talán máig a legismertebb. Eleienk esküdtek rá: ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont, ha Katalin locsog, akkor a karácsony kopog, azaz kemény fagyot hoz. Katalin napjával befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak, a családok a télre készültek.

A meteorológusok persze ennél tárgyszerűbben közelítenek a november második feléhez. Aigner Szilárd és Pártai Lucia weboldala szerint átlagosan ezen időszakban következik be az első havazás hazánkban, míg a fővárosban átlagosan november 18-22. között hullik először hó.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!