Bor

2022.11.21. 11:49

Egri sikerek a Vince Gálán

Idén is átadták húsz kategóriában a Vince Díjat.

M. H.

Ifj. Lőrincz György a díjakkal

Forrás: St. Andrea Szőlőbirtok/Facebook

A győzteseket a szakma és a borbarátok közössége együtt választotta meg. 2022-ben októberében elindult a Vince új platformja, a vince.hu ezzel tért vissza hagyományaihoz, a prémium gasztronómiai tartalmakhoz, szolgáltatásokhoz. A platform egyfajta első mérföldköve az idén szintén alapos megújuláson átesett Vince díj és az annak győzteseit ünneplő Vince Gála volt, ami idén a Szépművészeti Múzeumban kapott helyet.

Az est egyik fénypontját a húsz Vince Díj, valamint a két különdíj átadása jelentette. A kategóriagyőztesek mellett kiosztották a Vince életműdíjet, valamint Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos bejelentette a Rohály Gábor emlékdíj megalapítását. A 2022-ben elhunyt Rohály Gábor az újkori magyar bortörténelem kiemelkedő alakja volt, neki köszönhetően a 90-es évektől széles rétegek ismerkedhettek meg a minőségi magyar borokkal és tanulhattak róluk. Az emlékdíjat első alkalommal felesége és a magyar borkultúra felvirágoztatásában elválaszthatatlan társa, Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus kapta.

A Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült fehér fajtaborok között a győztes a Kovács Nimród Pincészet 2017-es Monopole Battonage Chardonnay lett. A St. Andrea Szőlőbirtok több kategóriában is első lett. A 2019-es Mária Nagy-Eged Hegy Dűlő Egri Cuvée Grand Superior Egyéb hordós érlelésű fehér házasítás kategóriában, a 2017-es Nagy Eged-hegy Dűlő Egri Pinot Noir Grand Superior Nemzetközi fajtából hordós érleléssel készült vörös fajtabor kategóriában, míg a 2017-es Agapé Nagy-Eged-Hegy Dűlő Egri Bikavér Grand Superior Egyéb hordós érlelésű vörös házasításban győzött.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!