Interjú

2023.02.10. 19:55

Imádkozz és dolgozz: a bencés szellemiség ma is iránymutató Cs. Varga István egri professzor szerint

A Magyar Napló Kiadó gondozásában jelent meg Cs. Varga István, az ELTE emeritus irodalomtörténész professzora új könyve: Hagyatékból örökség. Bencés tanárai, példaképei és diáktársai szerepelnek a kötetben. Az Egerben élő tudós tanár győri bencés gimnáziumban érettségizett. A bencés szellemiséget iránymutató eszménynek tartja.

Jámbor Ildikó

Cs. Varga István: A jó ügyeimhez keresem és megtalálom a támogatókat

Forrás: Heves Megyei Hírlap

– Mit tart a bencés szellemiség lényegének? 
– Az Ora et labora – Imádkozzál és dolgozzál! jelmondat a bencés Regula másfél ezer éves európai ideája: évezredes magyar életeszmény. Az imádságból lelki erő fakad, a munka az emberhez méltó élet záloga. A PAX örökérvényű jelszó. A bencések ott álltak nemzetünk bölcsőjénél. Igével és ekével hódítottak. Géza fejedelem 996-ban Pannónia szent hegyén alapította, Szent István megerősítette ősi kolostorukat, benne hazánk első iskoláját. 

– Miért éppen most készült ez a kötet, s kiknek ajánlja? 
– „Mindennek megvan a rendelt ideje”; a hálaadó, adósságtörlesztő, értékőrző, tanúságtevő könyvemnek is. A „Lássátok, feleim…”; a „Mondd el fiadnak!” és az „Emlékük legyen áldott!” célkitűzés szellemében élőknek és holtaknak tett vallomás. Tanúságtétel, hogy vannak utódaik, akik hivatásukat, az elődök által vallott értékeket tisztelik és szeretik. Tanáraim, „kiművelt emberfők” voltak. Hittel, tudással, lelki erővel felvértezett embereket neveltek. 

– Mit jelentett bencés diáknak lenni? 
– Számomra az 1956 utáni igen nehéz időszakban boldog négy évet egy szeretetszigeten. Nádasi Alfonz Tanár Úr tanítványának fogadott. Meghívott a görög–latin szakkörbe. Jelképes díjért másodmagammal francia nyelvre tanított. Azt vallotta: a tanulás nem tehetség, hanem tisztesség kérdése. Fonzi bácsi lelki atyja volt Jáki Sándor Teodóz atyának, aki később családommal együtt barátságába fogadott. Tizenöt éven át Teodóz atya úti- és előadótársa, kísérője lehettem felvidéki, erdélyi–csángóföldi útjain. Utazásaink emléke barangolókönyvem címe: a Rokonföldön. Egy svájci előadókörúton is vele vehettem részt. Bíró László emeritus tábori püspök a kötethez írott nagyszerű előszavában Vályi Hugót idézi: „Fiúk, nekem az volt az elvem, hogy négy évig szidjatok, és ötven évig dicsérjetek!” A családomtól kapott munkaszeretet a tanulásban is érvényesült. Ehhez járult Julien Benda Babits és Németh László intelme: az értelmiségi hivatás felelőssége. Jelmondatom: „Mindig készen lenni, hogy másoktól tanuljunk.” 

– Görömbei András, sokunk debreceni tanára, Kossuth-díjas akadémikus, iskolateremtő irodalomtudós portréját is megrajzolja a kötetben. Külön is szól Nagy Gáspár költőről, akiről Görömbei írta az első monográfiát, akinek „igazmondó versei” hozzájárultak a rendszerváltozás előmozdításához is. 
– Dr. Holenda Barnabás igazgatónk és tanárunk Görömbeit az államilag engedélyezett 40 személyes osztályba a létszámfeletti, 41. helyen fogadta be a győri bencés gimnáziumba. Apja ’56-os elítéltként börtönben raboskodott. A mindig kitűnővel végző fiát egyetlen gimnáziumba sem vették fel. Ezért lett számára Győr a „megváltó város”. Nagy Gáspár, a hajdani pannonhalmi gimnazista, két híres, „rendszerváltó” verse „kibiztosított beszéd”. Az Öröknyár: elmúltam 9 éves (1983) robbanást idézett elő a magyarság nemzeti önszemléletében: „egyszer majd el kell temetNI / és nekünk nem szabad feledNI / a gyilkosokat néven nevezNI!” Az 1986-ban megjelent „A Fiú naplójából…” a „júdásfa” az árulás „harminc ezüstjére” utaló Krisztus-metafora. Az élni segítő reményt szakrális dimenzióba emeli: „a remény sohasem / meghaló, / ha minden utolsó szalmaszál / ABBÓL A JÁSZOLBÓL VALÓ!” 

– Keller Péter, a Gárdonyi 100 emlékév főszervezője, az író dédunokája is pannonhalmi bencés diák volt. Róla szóló tanulmányértékű írással zárja könyvét. 
– A Gárdonyi-emlékév tavaly február 25-én Kálban emlékmisével és a Gárdonyi-települések konferenciájával kezdődött. Az ünnepi megemlékezések április 26-án, az Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpontban, az országban, Egerben számos intézményben, a határainkon túl is folytatódtak. Keller Péter minőségfejlesztő mérnök családkutatóból lett elismert Gárdonyi-kutató. 

– Sorszerű-e, hogy ezzel az irodalomkutatói, szellemi munícióval jutott el Gárdonyihoz? 
– Élő, eleven jussom a bencés kulturális örökség és a Gárdonyi-hagyaték, amint Németh László etikumra emelt minőségeszménye, életműve és pedagógushite is. Hiszem: „az ember többre tanítható és jobbá nevelhető”. A bencés Békesség és öröm, a „Keresd a békét és járj utána” életideál nyomán alakítottam ki alapelvemet: Jó ügyeimhez keresem és megtalálom a támogatókat, a hazugoktól, rosszakaróktól távol tartom magamat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!