Vers tér

2023.04.12. 17:50

A nap végére mindenki meglelhette magában Petőfit Gyöngyösön + fotók

A gyöngyösi Vers tér 2023 versünnepen minden Petőfi Sándorról szólt.

Sz. Sz. I.

A megzenésített verseket a gyerekek is segítettek előadni

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Gyöngyösön idén két napos a költészetnapi versünnep. Szekeresné Sennyey Mária, a Vachott Sándor Városi Könyvtár igazgatója már korábban elmondta portálunknak, hogy azért döntöttek így, mert április 11., maga az ünnepi nap még az iskolai tavaszi szünet zárónapja volt. A gyöngyösi könyvtár azonban ezen alkalmakkor sok gyermekprogramot is kínál, ezért a már hagyománnyá vált Vers tér eseményeire április 12-én került sor.

A Fő téren rajtoló programsorozat megnyitóján Dr. Vinkler Bálint történész, a könyvtár helyismereti könyvtárosa arról beszélt, hogy intézményük mindig megünnepelte a költészet napját, és immár ötödik alkalommal szervezi meg ezt az eseményt szabadtéren is.

– Igyekszünk mindenkit megszólítani és bevonni a legkisebbektől a legnagyobbakig, az óvodásoktól a nyugdíjas korosztályig. Nagy örömünkre szolgál, hogy könyvtárunkban tevékenykedik egy aktív költőtársaság is, a Vachott Kör, akik idén már a negyedik verses antológiájukkal ajándékozzák meg az olvasóközönséget. Ők is nagy részt vállaltak a szabadtéri rendezvényünk megszervezésében és lebonyolításában. Kettős ünnep ez a mai, hiszen idén ünnepli az ország Petőfi Sándor és Madách Imre születésének 200. évfordulóját. Külön aktualitást nyer tehát a versünnepen Petőfi munkássága. A idei Vers téren, mondhatni, minden róla szól – emelte ki dr. Vinkler Bálint. 

Kárpáti István, Gyöngyös alpolgármestere arról beszélt, hogy ez a rendezvény beleillik abba a kulturális programcunamiba, ami jellemzi a város kulturális életét évről évre. 

– Azt gondolom, büszkék lehetünk Gyöngyösre. Sok, nálunk nagyobb lélekszámú város megirigyelheti a kulturális életünket, a programok mennyiségét és sokszínűségét. Petőfi Sándor azon kevés magyar történelmi személyiségek egyike, akire minden magyar egyformán felnéz függetlenül etnikai, vallási hovatartozásától, politikai meggyőződésétől. Azt gondolom, mindenki egy szabad magyar hazafit lát benne, aki az életét áldozta a magyar szabadságért. Jó látni a sok érdeklődő között a rengeteg gyermeket. Remélem, miután aktívan részt vettek a nap eseményein, a nap végére mindenki megtalálja magában a kis Petőfi Sándort – fogalmazott Kárpáti István.

Az alkalmi színpad előtt ekkor már zsúfolásig tömve voltak a padsorok óvodásokkal és kisiskolásokkal. Nekik szólt Rosta Géza énekes-gitáros előadóművész vidám matinéja. A megzenésített versek előadásában a gyerekek is közreműködtek, nemcsak a helyükön ülve tapssal, de Rosta Géza hívására a színpadon alkalmi szólistaként, vagy éppen zenekarként. Később a gyerekek szavalhattak is.

A nap folyamán hosszú métereken át olvashatók voltak a sorban kifüggesztett versek, mindenki a kedvenc költeményét tehette közkinccsé. Bárki lerajzolhatta minta alapján Petőfi Sándort. A Vachott Kör Irodalombarát és Alkotói Közösség az antológiáit kínálta, de volt 100 forintos könyvvásár, sőt verstotó is. A Fő tér burkolatát az ünnepre alkotott krétarajzok színesítették. 

Az ebédet követően slam poetry és versmondó délután kezdődött Mondd, mint Petőfi! szlogennel. A könyvtárban eközben dr. Reisinger János irodalomtörténész előadásait hallgathatták meg az érdeklődők. Előbb középiskolások előtt beszélt Petőfiről, majd koraeste Petőfi két Nemzeti dala címmel adott elő az irodalombarátoknak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!