Hitvallás

2023.05.01. 20:21

A Magyar hiszekegy szerzőjére emlékeztek a hatvani könyvtárban

A költőnő unokája, Szinyei András alpolgármester szervezte meg az eseményt.

T. O.

Szinyei András erkölcsi kötelességének tartja, hogy őrizze a költőnő emlékét

Forrás: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

„Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek egy isteni örök igazságban, hiszek Magyarország feltámadásában! Ámen.” A rövid verset, amely Magyar hiszekegy címmel vált ismertté, a két világháború között szinte mindenki fejből felmondta hazánkban. Nemcsak ünnepségeken vagy más jeles alkalmakkor hangzott el, hanem például az iskolákban ennek elszavalásával kezdődtek a tanórák, erősítve a gyerekekben a hazafias öntudatot.

A költemény szerzője, Papp-Váry Elemérné Sziklay Szeréna 1920-ban a Védő Ligák Szövetségének a pályázatára küldte be versét, amit kategóriájában győztesnek hirdettek ki. Később annak tizenöt versszakosra kibővített változatát – aminek a szerző a Hitvallás címet adta – Szabados Béla zenésítette meg. Fontos tudni, hogy a mű olyan korszakban keletkezett, amikor nem volt politikai irányzat, amelyik ne értett volna egyet a trianoni diktátumot követő határrevízióval. Később, a kommunista hatalom évtizedeiben a vers tiltólistán volt Magyarországon.

A napokban a Magyar hiszekegy szerzőjére, Papp-Váry Elemérnére emlékezve rendeztek irodalmi estet az Ady Endre Könyvtárban. Az eseményt Szinyei András alpolgármester szervezte meg, aki a költőnő unokája. Mint elmondta, személyesen nem ismerhette nagymamáját, azonban családi kötődése okán kötelességének érzi, hogy őrizze az emlékét. Hozzátette: 1990-től már újból ki lehetett volna adni a verseit, azonban ez akkor még nem történt meg.

Összeültünk Rácz Lajossal és Heltai Bálinttal, s ennek eredményeként a közelmúltban a Heraldika Könyvkiadó gondozásában a költőnő összes versét megjelentettük egyetlen kötetben – mondta.

Az esemény vendégei között volt a felvidéki Jánok község önkormányzati képviselője, Bankó Ibolya is, aki a költőnő emlékére minden évben több napos programsorozatot szervez lakóhelyükön. Mint mondta, a mai Szlovákia területén élő magyarok számára rendkívül fontos az identitás és a hazaszeretet megőrzése, ezért különösen értékes számukra Sziklay Szeréna munkássága.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!