Kötetbemutató

2023.06.11. 18:54

Különleges gyilkossági sztorikat idéz fel a Teréz körúti robbantót elítélő füzesabonyi bíró

Az igazságszolgáltatás nélkülözhetetlen szereplője, a bíró nem csak ítélkezni tud a jogszabályoknak megfelelően, a bizonyítékok alapján precízen, hanem érdekesen mesélni, izgalmasan előadni is. Ennek adta bizonyságát dr. Kalina József, a Fővárosi Törvényszék nyugalmazott tanácselnök bírája, a füzesabonyi dr. Kalina József.

Sz. Z.

Széchenyi Orsolya, a Bródy Sándor Könyvtár munkatársa és Dr. Kalina József

Forrás: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Dr. Kalina József Bűnügyi történetek című könyvének csütörtök kora esti bemutatóját az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban tartották. Alaposan felkészült és kitűnően kérdező beszélgetőtársának, Szécsényi Orsolya könyvtárosnak köszönhetően a közönség fontos információkat ismerhetett meg a bibliotéka vendégének életéről, munkásságáról, hiánypótló, olvasmányos kötetének megszületéséről.

A három évtizedes bírói szolgálata elismeréseként, a munkatársai véleménye alapján, az életművéért a Fővárosi Törvényszék Aranygyűrűjét érdemelte ki a Füzesabonyból indult, s jelenleg is ebben a városban élő dr. Kalina József, aki átvehette a Juhász Andor-díjat is. A jogi diploma megszerzése után 1989-ben a Pesti Központi Kerületi Bíróságon lett fogalmazó. Két évet követően nevezték ki bírónak. Enyhébb súlyú bűnesetek után később a Fővárosi Bíróságon, majd Törvényszéken hozott ítéleteket élet elleni büntető- és országosan is ismertté vált nagy horderejű ügyekben. Köztük például Tasnádi Péter bűnperében, egy csepeli otthon nevelőjének büntetőeljárásában, akit 32 késszúrással öltek meg. De ő hozta meg az elsőfokú határozatot a 2016. szeptember 24-én Budapesten, a Teréz körúton elkövetett robbantás tettesével szemben is.

Tizenhat súlyos, zömében minősített emberölési bűncselekmény büntetőjogi procedúráját tartalmazza a szerző Bűnügyi történetek című 350 oldalas könyve, amelyet dr. Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék korábbi elnöke lektorált, s ő is írt hozzá előszót. Utóbbiban egyebek között ekképpen fogalmaz: „dr. Kalina József életművet hagyott hátra, sok száz bonyolult, összetett nagy büntetőügy kiváló megoldásával, elbírálásával. Több évtizedes pályafutása során generációknak adta tovább tudását, s ezt teszi most is e könyv közreadásával.”

A kötetbemutató hallgatósága megtudhatta egyebek között, hogy kartársai ösztönzése és a valamikori Kék fény című bűnügyi tévéműsor vezetője, Szabó László 13 bíró emlékezik című műve nyomán fogott tollat és jegyezte le kézzel a történeteit, amelyekből képet kaphatnak az olvasók a bűnügyekről, a bűntények bizonyításának fontosságáról, a tárgyalótermek különleges légköréről, az ítélkezés kulisszatitkairól. Csupán néhány cím ízelítőül a műből: A bérgyilkosság; A bosszú; Egy gyilkosság tervrajza; Elevenen elrohadni; Az igazságszérum; A vádlott email-ben kereste a Belügyminisztériumot. A kötet az egri Garamond 91 Kft. nyomdai munkáját dicséri.

A könyvbemutató azzal az érdekességgel is szolgált, hogy a nagyon olvasmányosan leírt történeteket hasonlóan közvetlen sztorizgatós stílusban egészítette ki a szerző, s ajánlotta a publikum, az olvasók figyelmébe. Érdemes hát kézbe venni és lapozgatni, annál is inkább, mivel ritkaságszámba menő alkotás.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!