Cseh Tamás 80

2023.07.23. 21:50

Az egri kötődésű Cseh Tamásra emlékeznek Bakonybélben

Kilencedik alkalommal rendezik meg az Énekmondók emlékezete programot Cseh Tamás tiszteletére. Augusztus 12-én várják az érdeklődőket a bakonybéli Szent-kútnál.

Fekete-Vadászi Erika

Cseh Tamás egy korábbi felvételen

Forrás: Wikipedia

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a magyar kultúra napján, január 22-én volt a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, énekes Cseh Tamás születésének 80. évfordulója. Cseh Tamás 1966 és 1968 között tanult Egerben, a helyi főiskolán. A zenész  eredetileg képzőművésznek készült, mintegy ötszáz festménye, rajza maradt fenn, ezek egy részének digitalizált másolatait bemutatták 2013-ban a Kaláka Fesztivál kiállításán.

A kerek évforduló alkalmából augusztus 12-én az egri kötődésű Cseh Tamásra emlékeznek Bakonybélben.

Az esemény a család minden tagjához, minden korosztályhoz szól, délelőtt 10 órától este 11-ig, a bakonybéli Szent-kútnál, ami Cseh Tamás számára különlegesen kedves hely volt, s lassan egy évtizede a megemlékezések helyszíne is.

– Immár kilencedik alkalommal rendezzük meg az Énekmondók emlékezete programot Cseh Tamás tiszteletére. Idén augusztus 12-én tartjuk Bakonybélben. Most először egész napos többgenerációnak szóló, családi rendezvénnyé tettük a megemlékezést, amelyben nem csak a zene, hanem a hagyományok, a játék és a mese is szerepet kap – tájékoztatta portálunkat a bakonybéli önkormányzat munkatársa, Felföldi Andrea szervező.

A délelőtti és délutáni programok a "Légy ma gyerek!" címet kapták, az esti műsor pedig „A 20. századi krónikás” alcímet viseli. Ezzel tisztelegnek a falu díszpolgára előtt, aki idén lett volna 80 éves. 

A szervezőtől megtudtuk, Cseh Tamás a település határában több mint 60 éve zajló bakonyi indián játék alapítója és haláláig vezetője – ahogy ő mondta: abroncsa volt. Ez a játék a 19. század második felében Észak-Amerikában élő síksági indián törzsek szellemi és tárgyi értékeit ültette – ülteti át a 20. és 21. század Bakonyába. Bérczes László Beszélgetőkönyvében Cseh Tamás így fogalmazott: „Indián voltam meg énekes egyszerre, ez a két dolog volt, amit végigcsináltam életemben. Meg a családomat.”

– Cseh Tamásnak erre a gondolatára fűzte fel idén az Énekmondók Emlékezete műsor tematikáját a rendező Bakonybél Önkormányzata és a két társuló bakonybéli civil szervezet, a Jó Levegőt Alapítvány és a Bakonybéli Zöldporta Egyesület –  jegyezte meg Felföldi Andrea.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!