Élethű festmények

2023.08.26. 07:21

Csodákat alkot hazánk első botanikus művésze, aki Egerből indult + videó

A különleges művészeti ág eredete az ókorig nyúlik vissza, s külföldön jelenleg is nagy népszerűségnek örvend. Hazánkban jelenleg nem annyira ismert, Nagy-Lantos Marianna az első botanikus művész Magyarországon.

Fekete-Vadászi Erika

Míg a külföldi országokban tombol, addig hazánkban csak bontogatja szárnyait a botanikus művészet. Hazánk első botanikus művésze, az egri kötődésű Nagy-Lantos Marianna a Hír Tv stábjának mesélt erről a különleges irányzatról. 

A művészeti ág eredete az ókorig nyúlik vissza. Az első botanikus festményeket azért készítették, hogy az emberek meg tudják különböztetni a mérgező növényeket az ehető társaiktól, derül ki az interjúból. 

– Önálló ágként akkor kezdett el működni a botanikus művészet, amikor a híres tulipánhagymák elkezdték gerjeszteni a részvénypiacot, s virágzás közben kellett ábrázolni őket, hogy tudják, miből vásárolnak. Illetve volt olyan a történelemben, amikor új vidékeket fedeztünk fel, s akkor a művészek lefestették az idegen kultúrákban megtalálható érdekes növényeket, s haza is hozták magát a festményt és a növényt is – részletezte az alkotó. 

Mint mondják, az 1950-es években rájöttek arra, hogy a fényképek nem alkalmasak a növények részletgazdag ábrázolására, ezért egyre népszerűbbé vált a festészet ezen ága. 

– Magyarországon Budán működött a reneszánsz korban Európa legnagyobb és legvirágzóbb botanika műhelye. Rendkívül híres mesterek fordultak meg ott, és képeztek ki magyar botanikusokat, de később ez teljesen elhalt, így igazából egyedül viszem a vállamon a botanika művészet világát – mondta el az interjúban Nagy-Lantos Marianna, s megjegyezte, mindeközben külföldön tombol ez a művészeti ág, hiszen ott nem szakadt meg a botanikus élet, virágzott tovább. Amikor a nemzetközi alkotótársaival beszélget, s szóba kerül, hogy ő az első hazánkban, aki elvégezte az ehhez kapcsolódó művészeti iskolát Angliában, akkor mindig megdöbbennek, hogy van egy olyan ország, ahol nem ismerik annyira az emberek ezt a művészeti ágat. 

Egy-egy festmény megalkotása akár fél évig is eltarthat, mivel rendkívül részletgazdag képeket készítenek. Nagy-Lantos Marianna tanulmányozza az adott növényt, vázlatokat készít róla, majd vízfestékkel keveri ki a színeket, s viszi fel a papírra a különböző rétegeket. Az egri kötődésű művésznek rengeteg terve, jelenleg a gombák-zuzmók-moha sorozatát festi, egy óriási külföldi kiállításhoz, derül ki a Hír Tv felvételéből. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!