Programok

2023.09.25. 16:00

A Múzeumok Őszi fesztiváljához is csatlakozik az egri vár

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához is csatlakozik a vármúzeum, de folytatódnak a Tarisznyavári mulatságok is.

Molnár Helga

A korábbi években is népszerű volt a Tarisznyavári Mulatságok

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A Dobó István Vármúzeum kora ősszel is sok programmal készül a látogatóknak. Szeptember 25-én megrendezték a Hatodikosok Várjátéka elnevezésű játékos programot. 

Szeptember 25-e és november 12-e között zajlik a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozat, amelyhez idén is kapcsolódik a Dobó István Vármúzeum. A közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

Folytatódnak a Tarisznyavári - múzeumpedagógiai tematikus foglalkozások szeptember 25-én és 30-án. A Tarisznyavári mulatságok egy színes családi program az őszi napsütésben.

A Dobó utca 12. szám alatt található Várműhely az év során számos élményt adó, interaktív múzeumpedagógiai foglalkozással várja a diákokat. E helyszín a családokat, baráti társaságokat, egyéni látogatókat is szeretettel fogadja különböző rendezvényein, így a Tarisznyavári Mulatságokon is, melyet ebben az évben immár hetedik alkalommal rendeznek meg. A kora újkori várnép életmódját ismerhetik meg az egyes mesterség-bemutatók alapján. Mialatt új és hasznos ismeretet sajátítanak el a látogatók, az alkotás örömének részesei is lehetnek, mert a vállalkozó szelleműek köpülővel vajat-, nemezjátékot és fajátékot, tűzzománcból díszgombot, vagy akár egy zúzoló nevű hangszert is elkészíthetnek. Megismerkedhetnek a kora újkori hagyományokra épülő konyhával, annak fűszereivel, gyógynövényeivel, valamint ennek a kornak a ruhadarabjaival, öltözködési szokásaival. Elsajátíthatják a szablyavívás alapjait. Aki szeretné kipróbálni ügyességét, bátorságát, az egy kis vitézi akadálypályán ezt megteheti. A legkisebbeket állatsimogató és a hozzá kapcsolódó játékos feladatok várják. A programon résztvevő érdeklődők 15 órakor pedig egy különleges vezetett vársétára indulhatnak, mely érinti a nap témájához kapcsolódó várbeli helyszíneket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!