Parádé

2023.09.29. 13:30

Közös gálával kezdődött a Stúdiószínházi Táncfesztivál + fotók

Megtartották a XII. Stúdiószínházi Táncfesztivált Egerben, ahol több tánciskola is megmutatta kemény munkájának gyümölcsét.

Jámbor Ildikó

A hétről hétre megtartott kemény próbáknak meglett az eredménye

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az régóta ismeretes, hogy az úszó és vízilabda sportban élen jár Eger, de ezúttal kiderült: a tánc művelőinek is fellegvára. Talán nem sikerült így sokak számára kimondani, de a szeptember 27-i csütörtöki, a Gárdonyi Géza Színházban megtartott gála után kijelenthető: a táncművészet terén is élen jár városunk.

Két évtizede, hogy évről évre a kulturális intézmények szervezésében megrendezték a tánc ünnepét, vagy világnapját. Most viszont  a már nemzetközi hírnevet szerzett GG Tánc is magához emelte azokat a kezdeményezeseket, melyek  a megyeszékhelyen már régóta magukra vállalták az utánpótlás nevelését, s ezen túlmenően minőségi produkciókkal megmérettek országos és nemzetközi versenyeken. A tizenkettedik – mindig szeptemberben megrendezett- Súdiószínházi Táncfesztivál, első, nyitó napján a helyi erőket szólította színpadra Topolánszky Tamás társulata. Megspékelték még azzal, hogy partnerül híva a Táncművészeti Egyetemet, a végzős hallgatók is bemutatkoztak a gálán, mind balettben és modern táncban, mind pedig a Nemzeti Táncegyüttes egy-egy produkciója révén néptáncban is.

A GGTánc a Sissi egész estés színházidarabból a játék kidolgozott etüdjét adta elő régi és új táncosokkal ,a kortárs  zeneszerző Zombola Péter  inspiráló muzsikájára. Sikerült meg és felmutatni a távlatokat! Ez jó volt azért is, mert az érintett közönség, a helyi táncosok, és - a nézőtéren helyet foglaló szüleik-, láthatták, hogy mi lehet az eredménye a hétről hétre megtartott kemény próbáknak, a mosott vasalt jelmezeket gondozó anyukák áldozatkészségének.

A Csillag Táncstúdió Csank Judit vezetésével megbízhatóan tanítja meg az alapokat, s a karakter és színpadi tánc terén élvezetes és magas színvonalú produkciókat képesek előállítani. Emődi Attila a GG Tánc vezető táncosa és koreográfusa szeretett pedagógusként segítségére van a tanárnőnek, s a Dzsungel könyvéből bemutatott szóló (kígyó) és jelenet meggyőzően vallott a Stúdióban folyó komoly munkáról.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorlóiskolájában is több mint egy évtizedes tradíciója van a táncoktatásnak. Gulyik Judit békajelmezbe öltöztetett kis táncosai nemcsak kiváló technikai tudásról adtak bizonyságot, hanem koreográfiájuk tele volt humorral, mondanivalóval. A haladó csoport lányai igényes jelmezekben előadott tánca a zene a látvány egységét nyújtotta. Egyébként is bátran nyúltak a változatos, korfestő zenékhez!  Láthattuk:,művészeti nevelés terén micsoda távlatok lehetnek egy oktatási intézményben!  Az EKKE Alapfokú Művészeti Iskola néptánctagozatát jelenleg Bécsi Gyula vezeti, (korábban Németh Erzsébet alapozta meg, akinek halála után is elkötelezetten folyik tovább az oktatás.) Az országos szólótáncversenyek kiemelkedő Gyetvai-Korán párosa korosztálya feletti belső tartalommal létezett a színpadon. 
A Lajtha László Néptáncegyüttes immár önálló helyen dolgozik négy esztendeje, három közösségüket is Bécsi Gyula vezeti. A Csosszantó utánpótlás csoport fesztivál díjas Mikófalvi vásártéren című etűdje önmagában is elbűvölte a közönséget: hagyományőrzésben (eredeti jelmezeket, és kellékeket használtak) koreográfiában, tánctudásban, térszervezésben szemet gyönyörködtető volt. Bécsi Gyula érdeme az egymásra figyelés, a hiányosságok erénnyé fordítása lett a szellemes koreográfia lényege.

A Pódium tánciskola komoly utánpótlás nevelő szerepet tölt be a városban, legalább két évtizede. Mirkóczki Zita és társai nagy fegyelemmel és elkötelezettséggel szervezik a csapatot. Legjobbjaik már a Táncművészeti Egyetemen tanulnak. A most bemutatott koreográfiák egyikét is kinevelt táncosuk jegyzi. Fellépett még a Szederinda hat táncosa szatmári táncokkal. (Balogh Ágnes csoportja évről évre nyári fesztivált szervez Egerben.) Új színfoltként megjelent a Kocsis Brigitta vezette Dance Lit Hip-hop Tánciskola három népes csoporttal a színpadon. Nevelési szempontból bizonyára megérte a közösségeket színre vinni!. A kezdőknél még sok súlyfelesleggel, de nagy önbizalommal reppelő szereplőket láttunk, a haladók között viszont két-három igazi tehetség is felvillant. Sok kis Michael Jakson imitátor jelezte: önmagunk kifejezése – bárhonnan is indul- valami belső öröm mellett, az emberi élet végső értelmének felmutatása.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!