Születésnap

2023.10.28. 13:38

Teltház és vastaps a gyöngyösi Sound of Spirit jubileumi koncertjén + fotók, videó

Az énekegyüttes varázslatos hangulatú koncerttel ünnepelte megalakulása 10. évfordulóját.

Szabó István

A Sound of Spirit születésnapi koncert Gyöngyösön

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Zsúfolásig megtelt a gyöngyösi Mátra Művelődési Központ péntek este, pótszékeket kellett sebtében tucatjával a nézőtérre hordani a Sound of Spirit Énekegyüttes megalakulásának 10. évfordulója alkalmából szervezett koncertje kezdetére. Nagy Gábor gyöngyösi zenész, zeneszerző, az énekegyüttes alapítója és művészeti vezetője előzetesen azt ígérte, hogy olyan műsort terveztek, amelyben bárki megtalálja a számára kedveset. A dalok után felcsattanó tapsot és ovációját hallva bárki megállapíthatta: valóban ilyen előadás zajlott. Nemcsak az énekkar hagyományos blues és gospel hangzása csendült fel a jól megszokott budapesti rockzenészek kíséretében, de tele volt a műsor meglepetésekkel, természetesen mind kórushangzásra átírva.

Mindjárt kezdésnek a Margaret Island egy dalával nyitottak, majd az elmúlt tíz év során az együttes, illetve a közönség kedvenceivé vált dalaikból válogattak, nem egyet újragondolt változatban előadva. A folytatásban spirituálék, többek között az Oh Happy Day következtek csupán zongora kíséretében. Forradalmi műfaji váltás után egy Abba-egyveleg színezte az estet, benne például a Mamma Mia, vagy Waterloo dalokkal. Az egyik csúcspont azonban ezután következett: teljesen élethű hangzásban csendült fel a Queentől a Bohemian Rhapsody, amelyet a nézők vérmérséklettől függően énekeltek, elnémultam nosztalgiáztak, vagy könnyeztek végig. 

Nem csoda, hogy ezek után nem könnyű helyzetben lépett a színpadra a vendégkar, a Zeke Katalin vezette Muzsikus Céh, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium kórusa. A gimnazisták azonban remekül helytálltak a már felfokozott hangulatban: egy gospelből, egy Margaret Island-dalból és egy elképesztő ritmikájú, lábdobogással és tapssal kísért tradicionális amerikai népdalból álló blokkokat hosszas, megérdemelt vastapssal jutalmazta a közönség.

A Sound of Spirit a Pesti Vigadóbeli önálló estjének anyagából szemezgetve, a The Rocky Horror Show néhány dalával folytatta a jubileumi gálát, ezt a The Greatest Showman musical This Is Me című dala követte, s a blokk végén a Pejtsik Panna szerezte Sound of Spirit Himnusz is felcsendült. Az énekegyüttes első tíz évének legemlékezetesebb pillanatait felelevenítő vetítés előtt még gospel egyveleg fokozta a hangulatot. A fináléban Bob Marley One Love című világslágerét együtt énekelték a Muzsikus Céhhel és persze a közönséggel. Aki azt hitte, a hangtapadás révén reggae-t fog dúdolni elalvásig, annak nem biztos, hogy igaza lett, mert ráadásként a spritesek még szó szerint zúztak egy jó kis Proud Mary-t, amelyet minden bizonnyal Tina Turner előadásában ismer leginkább a világ. 

A jubileumi este ezután véget ért, de elkezdődött a Sound of Spirit második évtizede.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!